tirsdag 10. mars 2015

Økedager amming

Hvorfor har barn økedager ? Hyppig amming når barnet er nyfødt er med på å sikre en god melkeproduksjon. Barnets behov øker gradvis, og du har full melkeproduksjon etter ca én måned. Du produserer da ca dl melk pr døgn, og denne mengden vil holde seg tilnærmet stabil fram til fullammingsperioden er over. Amming og tannhelse. Det er ikke bevist at amming fører til hull i tennene, men morsmelk inneholder melkesukker, og når barnet har fått tenner, er det lurt å være nøye med tannpuss.


Om nettene reduseres spyttproduksjonen som beskytter tennene. Derfor bør dere unngå å amme ofte eller gi melk på flaske om natten etter ettårsalder. Har du lite melk, så sett andre gjøremål til side et par dager, og ta det med ro sammen med barnet ditt. Noen vil merke dette mer enn andre. Her kan du lese mer om økedager.


Her finner du informasjon om vanlige utfordringer, og hvilke løsninger som finnes. Fravær av tilstrekkelig fagkompetanse om amming og psykisk helse kan bidra til at kvinner unødig må oppgi noe som de ønsker å gjennomføre av hensyn til barnet. Barselkvinner er sårbare, og barselkvinner med depressive symptomer har behov for ekstra sosial og emosjonell støtte (128). Nei, ammehjelperne gir ikke råd om medisinske problemer, men de kan mye om morsmelk og amming.


Jeg føler meg litt isolert, det er ingen andre som ammer i nabolaget mitt! Helsesøster Elisabeth Tufte ved Nasjonalt kompetansesenter for amming bekrefter at mange sliter med amming. En del mødre opplever at de ikke har nok melk, eller at babyen avviser brystet.


I disse perio-dene vil barnet kanskje spise oftere enn vanlig. Dette skjer med ujevne mellomrom hele ammeperioden. La barnet suge så ofte det vil. Dette øker melkepro-duksjonen så den følger barnets behov. Verken hyppig amming på kvelden eller økedager er ”for lite melk” hvis barnet ellers trives og legger på seg.


Hvordan skal en egentlig lage økedager når en pumper? Forankret i moderne og oppdatert forskning og formidlet med omsorg fikk vi veiledning i amming , bruk av brystpumpe, økedager (aldri hørt om!), råd ved. Det vil alltid være delte meninger om temaet amming. Hyppigere amming fører til at brystene produserer mer melk.


Morsmelk er spedbarnets beste og første næring og amming gir en fin nærhet mellom mor og barn. Likevel kan amming være en utfordring for mange. Hvilken informasjon om amming er det viktig å gi til den gravide og når er et gunstig tidspunkt for informasjonen? Hvilken betydning har drøfting av amming før fødsel for ammingen. Hvem har spesielt behov for informasjon om amming i graviditeten?


Hva (hvilke punkter) er viktig for å få til en god ammestart? Om morsmelk, amming og tidlig kontakt med spedbarnet Denne undervisningsvideoen fra Helsetilsynet(tidligere Statens helsetilsyn) er blitt svært positivt tatt imot både av helsepersonell og foreldre. Mange steder viser den fast i mødre-undervisningen daglig eller et par ganger i uka, for at alle skal få den med seg. Brystet blir tydelig mykere etter amming. Minst 5-våte bleier i døgnet.


Rikelig avføring hver dag i nyfødtperioden. Avføringsmengde og hyppighet kan gi indikasjon på om barnet dier effektivt. Kun veiing gir en sikker vurdering av om barnet går tilfredsstillende opp i vekt. Det står også at medisinen ville være i kroppen i et par dager etter slutt. Som du sikkert skjønner kan dette på sikt gjøre at det blir mindre amming enn du kanskje egentlig ønsket.


Og du tenker at det tyder på at barnet får det han skal.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg