torsdag 26. mars 2015

Spekemat gravid

Rask og trygg leveranse. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme.


Av den grunn har norske matmyndigheter valgt å holde seg til det enkle budskapet at gravide ikke bør spise spekemat , med mindre den er varmebehandlet godt. Serranoskinke, parmaskinke, salami, fårepølse, fenalår og morrpølse er eksempler på spekemat du som gravid må styre unna. Unntaket er om det er skikkelig varmebehandlet først.

Bacon og spekemat - Gravide kan spise alle typer kjøtt, så lenge de er gjennomstekt eller kokt og er godt innenfor holdbarhetsdatoen, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Ellen Margrethe Carlsen. Det betyr at du som gravid bør unngå all spekemat med mindre de er varmebehandlet godt. Det er bare noen få matvarer som kan inneholde mikroorganismer eller stoffer som kan være skadelig for barnet i magen.


Mange land har en høyere forekomst av skadelige bakterier og parasitter enn vi har i Norge. Det er derfor klokt av deg som gravid å være ekstra forsiktig med mat i utlandet. De hygienereglene du praktiserer i Norge, må praktiseres enda strengere i utlandet. Unngå spesielt rått kjøtt og rå fisk. Vask eller skrell rå grønnsaker, frukt.


Gladmelding til gravide osteelskere: Muggost og spekemat kan likevel spises under graviditeten.

Kosthold for gravide. Du trenger mer mat enn ellers for at barnet skal vokse og utvikle seg, samtidig som dine behov dekkes. Når du er gravid trenger du et kosthold som er variert og som gir tilstrekkelig av næringsstoffer. Hovedrådet som gis til gravide er å unngå rått kjøtt. Gravide rådes til å ikke spise spekemat i løpet av svangerskapet, med mindre den varmebehandles godt.


Bakgrunnen for dette rådet er at spekemat kan inneholde både Toxoplasma og Listeria. Jeg personlig ligger unna spekemat inntil offentlige råd sier noe annet, men jeg vet det foreligger en rapport fra VKM som sier at spekemat er tryggere enn diverse annen mat som ikke er frarådet å spise. Så mulig retningslinjene endres (at det kommer flere matvarer som frarådes, eller at spekemat godkjennes - ikke godt å vite). Er all spekemat fyfy mat?


Eller finnes det noe som man kan spise. Jeg vet ikke hvor vanlig det er at det skjer noe galt når man spiser spekemat , jeg antar det er ganske sjelden. Høy kvalitet og 9 nøyaktige med anonym og rask levering. Dette er etter råd fra Myndighetene. Du kan spise alle våre kjøttpålegg bortsett fra roastbiff.


Et ofte stilt spørsmål på nettpraten vår er om man kan spise salami, det er mange gravide som lengter etter salamien sin. Med myndighetenes veldig forsiktige linje har svaret ofte vært nei, men nå damer er muligheten atter tilbake. Men den må være produsert i Norge på de store fabrikkene.


Vi blir invitert på kveldsmat i julen der det blant annet blir servert ymse spekemat. Er så tidlig ennå og vil ikke røpe graviditeten nå.

For min del var det helt klart parmaskinke, chorizo og annen spekemat jeg savnet aller mest da jeg var gravid. Kan jeg spise vakumpakket? Salami var en av ganske få ting jeg hadde lyst på da kvalmen herjet som verst også. Jeg dempet cravingen med å steke godsakene, men det gidder man jo ikke en tidlig hverdagsmorgen. Spekemat kan fryses og deretter spises.


Og er det nyåpnet pakke så er sjansen mindre for toksoplasma. Fete kjøttprodukter gir mye energi i forhold til næringsverdien og kan med fordel begrenses. I tillegg er det noen typer pålegg som frarådes grunnet risiko for bakterier, som spekemat og noen typer oster, sier Hillesund.


Roastibiff, salami og spekemat som gravid. Hei, jeg må bare spørre. Er dette seriøst, det du skriver om spekemat ? Skjønner at du tuller med bildene da. Jeg er gravid - kan jeg spise spekemat ? Grunnen til at gravide ikke anbefales å spise ufullstendig varmebehandlet kjøtt er den encellete parasitten Toxoplasma gondii som kan overføres til fosteret og skade dette.


Mellom- og Sør-Europa. Hele stykker med spekemat kan holde seg i flere måneder om du lar det henge fritt i en lerretspose på et mørkt, kjølig og luftig sted. Kjøleskap er også bra, men pakk ikke spekematen inn i tett plast.


Bruk matpapir eller aluminiumsfolie. Med spekemat som er kjøpt ferdig oppskåret følges holdbarhetstiden på pakka.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg