onsdag 29. november 2017

Smerter under hælen

Plantar fascitt gir smerter under hælen. Den aller vanligste lidelsen som gi fotsmerter, og som vi behandler aller mest av i klinikken, er plantar fascitt. Når denne senen blir betent, oppstår smerter. Det gir smerter under hælen. Som regel sitter smerten på innsiden av foten og hælen , sier Stjernen.


Smerter under hælen

Denne seneplaten kalles plantarfascien og brer seg i en vifteform fra hælen frem til tåknoklene. Typisk involverer symptomene smerter under hælen som kan stråle utover, stivhet om morgenen, samt smerter særlig ved aktivitet. Det antas at en vesentlig del av tilfellene med smerter under hælen kan tilskrives denne tilstanden. Den kan ramme mennesker i alle aldre, men plantar fasciitt er vanligst fra 40-årsalderen og oppover. Det er også en ganske vanlig tilstand blant idrettsutøvere (særlig løpere) og militærpersonnel.


Fikk brått vondt under hælen idag, det gjør vondt å tråkke på den og når jeg presser på den. Kan også være at den er litt hoven, ikke veldig. Kom ganske plutselig og kan ikke huske og hatt det sånn før!


Smerter under hælen

Har også ett annet problem. Smerter i fot og hæl. Hælsmerter er en svært utbredt årsak til smerter i foten. Vanligvis føles smerte enten under hælen eller i bakre delen der akillessenen festes til hælbenet. Selv om hælsmerter kan være svært plagsomme og enkelte ganger invalidiserende, utgjør de sjelden en stor helserisiko.


Fettputen under hælen inneholder, derav navnet, større mengder fettvev. Vi har også en rekke bløtvevstrukturer, ligamenter og muskelfester som fester rundt eller i hælen. Hva kan årsaken være til at jeg har smerter i hæl ? Det kan være mange årsaker og diagnoser som har skylden hvis man opplever smerter i hælen. Noen velger å holde seg i form med alternative aktiviteter som ikke belaster hælene , som for eksempel sykling og svømming. I perioder med uttalte smerter kan det hjelpe med ispakning på hælen etter fysisk aktivitet.


Det er vanligvis ikke nødvendig med smertestillende eller betennelsesdempende medisiner fordi plagene lindres ved hvile. Hælspore er resultatet av lang tids feilbelastning av de store seneflatene under fotsålen. I et forsøk på å reparere gjentatte småskader i senen begynner kroppen å avleire kalk der hvor senen hefter til hælbenet, og etterhvert utvikles et lite kalkhorn på hælen som man kaller hælspore. Dette forårsaker smerter i hælen.


Sårheten og ømheten kjennes bare under foten. Du kjenner ikke smerter på baksiden av hælen. Innsiden av fotbuen kan også verke.


Smerter under hælen

I denne artikkelen får du vite de beste tiltakene og øvelsene du kan gjøre for å bli frisk fra plantar fascitt. Det viktigste er å unngå trykk mot senefeste og slimpose. Bruk sko uten hælkappe, eller blokker ut skoen bak. Tilpass skumgummi- eller filtbit med hull i midten og plasser denne over det smertefulle området, samt bygg opp noe under hælen - f. Kan få smerter opp til hoftene. Betennelsen plantar fascitt sitter altså i senen som går under foten, og pasienten har oftest smerter når du kjenner forann hælbenet og eller på utsiden av hælen.


Jeg fikk plutselig vondt under den ene hælen her om dagen og det gjør vondt når jeg går og legger vekt på det benet (er bare under høyre fot). Det er en ganske skarp smerte, men det er ikke noe problem å gå. Tipper at det er en betennelse eller noe. Jeg trener ganske regelmessig men jeg jogg.


Smerter under hælen

Den brer seg ofte fra midt under hælen og langs fotsålen. Ved langvarige smerter anbefales sko med god støtdempning, eventuelt avlastende innlegg under hælen. Godt fottøy er viktig, og de som plages med hulfot eller plattfot, bør ha sko som er godt tilpasset foten.


Det er viktig med avlastning, og du må da spesielt prøve å unngå langvarig gange eller løp på hardt underlag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg