onsdag 8. november 2017

Lavt stoffskifte graviditet

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Lavt stoffskifte , hypotyreose, når du er gravi har en rekke mulige skadeeffekter og skal behandles. Behandlingen er enkel og prognosen er god.


Det er ikke farlig å bli gravid dersom man har et godt regulert stoffskifte. Gravide som får lavt stoffskifte under svangerskapet skal henvises til spesialist. Og gravide kvinner både kan og skal ta medisiner for stoffskifte , i samråd med lege.

Dersom du allerede tar tabletter for lavt stoffskifte , er det vanlig å øke mengden når du blir gravid. Kjertelen er blant annet av stor betydning når det gjelder vektendring. Målet med behandlingen er å fjerne symptomer og plager. Jodmangel kan gi struma og lavt stoffskifte. Både operasjoner, stråling og enkelte legemidler kan skade skjoldbruskkjertelen.


Noen ganger er det nødvendig med tester for å utelukke årsaker til sykdommen. Enkelte kvinner får lavt stoffskifte etter fødselen, men stoffskiftet vil vanligvis normalisere seg igjen etter en tid. Den innledende overaktiviteten ved betennelsen brenner etter hvert ut, og mange kvinner får da symptomer på et for lavt stoffskifte.

De fleste kvinner blir bra igjen, men for noen kommer aldri skjoldbruskkjertelen seg helt, og man får en kronisk hypotyreosetilstan en tilstand. For lav forsyning til fosteret kan bli et problem i de tilfellene hvor mor har for lavt stoffskifte over lenger ti men sannsynligvis kun i de tilfellene hvor mor har hatt symptomer på at det er for lavt. De symptomene du nevner nå kan like gjerne være på grunn av graviditeten. Finn klinikker, priser og les anmeldelser.


Symptomer på lavt stoffskifte kan være váge. Typiske symptomer er tretthet, vektøkning og depresjon. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen.


Mangel på tyroksin gir mangeartede symptomer. Skjoldbruskkjertelen produserer hormonet tyroksin, som virker på alle celler i hele kroppen. Dersom TSH er høy kan det indikere lavt stoffskifte.


Er TSH lav kan det indikere høyt stoffskifte. Men man må også se på andre prøver for å stille en endelig diagnose, og kun en lege kan gjøre det. En del leger doserer medisin enten for høyt eller lavt stoffskifte nesten utelukkende på verdien av TSH.


For mer informasjon om tyreoideasykdommer under graviditet og fødsel henvises det til de nye norske retningslinjene som er utarbeidet av Norsk Tyreoideagruppe (10). Disse er baserte på europeiske og amerikanske retningslinjer. Jeg har hypotyreose og ønsker å få barn.

Hypotyreose under graviditet er skadelig for både mor og foster. Lavt , så er det ingen som sier du ikke får, men det er lettere å lykkes om det er stabilisert på et greit nivå. Jeg har kronisk lavt stoffskifte , så for meg blir det veldig lavt under svangerskap. Noen har kun lavt stoffskifte under graviditet og blir bra igjen etterpå.


Noen får det kronisk i etterkant av svangerskap. Bra du blir fulgt opp tidlig, hvis det er blitt lavt er det veldig viktig for baby at du får dekt evt. Etter graviditet er det ikke uvanlig å få lavt stoffskifte. Personer som fjerner skjoldbruskkjertelen for eksempel på grunn av kreft i denne får lavt stoffsifte. Strålebehandling mot annen form for kreft kan gi sykdommen.


Graviditet og stoffskifte. I tillegg kan virusinfeksjoner føre til at immunapparatet angriper kjertelen. For alle som tenker på å bli gravide, for gravide og etter fødselen, er det viktig at legen tenker på stoffskiftet.


Dette handler også om barnet, og ikke bare en utviklet hypothyreose, men også en subklinisk hypothyreose, kan påvirke barnets fysiske og mentale utvikling. Hammerstad påpeker at man da ikke vet hvorfor sykdommen oppstår, men at hun og kolleger jobber med forskning for å se på eventuell sammenheng med infeksjoner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg