onsdag 29. november 2017

Feberkrampe

Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. De fleste feberkramper går raskt over og trenger ingen ytterligere behandling. De fleste tilstandene som kan utløse feberkrampe skyldes virus, ikke bakterier. Antibiotika har ikke effekt på virus og er derfor sjeldent brukt i behandling av feberkramper.


Norske leger forskriver vanligvis diazepam eller midazolam etter første gangs feberkrampe.

Det kan brukes dersom barnet ditt skulle få et nytt feberkrampeanfall som varer over fem minutter. Legen vil undersøke barnet med tanke på årsak til feberen. Barnet kan kanskje trenge behandling for en infeksjon. Risikoen øker hos barn med flere av disse faktorer. Omtrent av barn som oppfyller alle kriterier for komplisert FK utvikler epilepsi.


Generaliserte kramper med varighet minutter. Temperatur grader. Ikke anamnese på kramper i afebril tilstan ikke tegn til infeksjon i sentralnervesystemet eller metabolsk sykdom.

Børn med feberkrampe skal følge samme vaccinationsprogram som alle andre børn, selvom enkelte vacciner kan give temperaturforhøjelse og dermed risiko for feberkramper. Ettersom feberkramper kommer plutselig og varer forholdsvis kort ti er det sjelden at legen får sett barnet mens krampene pågår. Kari Løvendahl Mogstad er fembarnsmor og allmennlege, men har aldri sett barn med feberkrampe.


Jeg har heldigvis sluppet det. Feberkramper er fryktelig skremmende for foreldrene, sier hun. Omtrent en tredjedel av barn som har hatt et feberkrampe anfall, får flere anfall. Det er ikke mulig å si noe om hvor mange slike anfall barnet kan få, men tendensen til slike kramper gir seg ved femårsalderen. Tilstanden forekommer hyppigere i enkelte familier, så en viss arvelig disposisjon er til stede.


Utarbeidet av Ingvild Heier, godkjent av Kvalitetsutvalget, Norsk barnelegeforening. Barn med feberkrampe vil stivne til og besvime. Huden blir blek, kanskje også blålig. Anfallet varer som regel i 1–minutter, av og til kortere, og av og til så lenge som i minutter.


De aller fleste krampene går fort over og varer under minutter, men kan i tilfeller vare opptil minutter. Selv om feberkrampe ser veldig skummelt ut, er det sjelden farlig. Legen forstår likevel godt at foreldre som opplever dette for første gang blir livredde.


Det er en skremmende opplevelse, og de fleste tror barnet skal dø. Derfor er det viktige å berolige, og det går bra, sier han.

Feberramper kommer som regel tidligt i forløbet af en infektion, typisk den første dag barnet har feber. Kramperne begynder ofte som en stivhed i hele kroppen og går derefter over i hurtige rykninger, normalt i både arme og ben. Det er sjelden at barn får feberkramper når de nærmer seg skolealder.


Les mer om feberkrampe på Norske Helseinformatikk FOR SPESIELT INTERESSERTE Dravet sykdom, en meget sjelden sykdom med feberutløste kramper Denne sykdommen er genetisk betinget og er meget sjelden - med en forekomst på av 20.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg