mandag 6. november 2017

Blodprøve stoffskifte

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen.


BLODPRØVE : Om du har høyt eller lavt stoffskifte måles ved en blodprøve Foto: NTB Scanpix Vis mer. Hypertyreose, eller høyt stoffskifte , er en sykdomstilstand i skjoldbruskkjertelen. Men måten man tar prøver på kan medvirke til å påvirke resultatet av disse prøvene. Jodmangel kan gi struma og lavt stoffskifte. Både operasjoner, stråling og enkelte legemidler kan skade skjoldbruskkjertelen.


Noen ganger er det nødvendig med tester for å utelukke årsaker til sykdommen. Enkelte kvinner får lavt stoffskifte etter fødselen, men stoffskiftet vil vanligvis normalisere seg igjen etter en tid. Jod: Stoffskiftehormonene består blant annet av en aminosyre og jodatomer. Det kan være nyttig for en del stoffskiftepasienter å sjekke jodnivåene sine. Blodprøve tas som vanlig og urin samles hjemme Hormonlaboratoriet måler jodutskillelse i døgnurin for vurdering om det foreligger jodmangel.


I den vestlige verden screenes det for medfødt hypotyreose i en blodprøve som tas like etter fødselen. Når det gjelder lavt stoffskifte , vet vi mindre om hvilken betydning stress har. Her kommer symptomene gjerne snikende over en lang periode, kanskje flere år, og det er vanskeligere å identifisere hva som ligger bak.


Høyt stoffskifte (hypertyreose) Høyt stoffskifte skyldes for høy produksjon av hormoner i skjoldbruskkjertelen. Dette fører til at alle cellene i kroppen går på ”høygir”. Behandlingen tar sikte mot å normalisere stoffskiftet, fjerne plagene og behandle sykdommen i skjoldbruskkjertelen. Truende lavt stoffskifte eller subklinisk hypotyreose er en omstridt tilstand. Per definisjon måles normale stoffskiftehormoner (tyroksin), forhøyet stoffskifte stimulerende hormon (TSH) og det foreligger ingen symptomer eller tegn på lavt stoffskifte.


Blodprøve stoffskifte

Over Hypotyreose (For lavt stoffskifte ) Den verdien man får på TSH, må imidlertid sees i sammenheng med Fritt Tblodprøven, og den kliniske tilstanden til pasienten. Hvis man har grenseverdier i området 6- så ligger man på grensen til lavt stoffskifte , og har såkalt latent hypotyreose. Finn klinikker, priser og les anmeldelser. Typiske symptomer er tretthet, vektøkning og depresjon.


Målet med behandlingen er å redusere symptomer og plager. Lavt stoffskifte (hypotyreose) er en sykdom der skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok hormoner. En blodprøve viser da både antistoffer, lite tyroksin fra en svekket skjoldkjertel og økt TSH fra hjernen, og diagnosen er ifølge legen lett å fastslå.


Blodprøve stoffskifte

Da lider du av lavt stoffskifte , sier hun. Vanskelig å bli klok på lavt stoffskifte ? Her er lynkurset du trenger. Print det ut, ta det med til legen din for en samtale basert i kunnskap. At man har lavt stoffskifte betyr at skjoldbruskkjertelen produserer for lite stoffskiftehormon thyroxin, som igjen regulerer veksthastigheten og oksygenforbruket i kroppen. Goitrogener kan føre til struma (goiter) og dermed redusert funksjon i skjoldkjertelen.


Det er altså ikke gunstig for mennesker med lavt stoffskifte , men derimot gunstig for dem med høyt, å spise store mengder av disse matvarene. Stoffskifteforbundet er en frivillig interesseorganisasjon for personer med sykdommer i skjoldbruskkjertelen og deres nærmeste. Illustrasjon som viser fettcellenes stoffskifte og insulinets rolle.


Fettceller lagrer fett i form av triglyserider. De dannes ved at cellene tar opp fettsyrer fra fettstoffer i blodet og forener fettsyrene med glyserol som cellene har dannet fra glukose. I dag har vi sceening for medfødt lavt stoffskifte hos nyfødte, men lavt stoffskifte kan også ses i barneårene. Det er viktig å være oppmerksom på symptomer hos barn – for eksempel om man ser dårlig vekst i ung alder eller rask vektoppgang, dårlig konsentrasjon og læreevne.


Tilstanden kan enkelt sjekkes med en blodprøve hos legen. Opplever du svettetokter, hjertebank, muskelsvakhet, skjelving, vekttap og uro kan dette være symptomer på for høyt stoffskifte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg