torsdag 30. november 2017

Smerter i albue

De skyldes oftest skader eller overbelastninger. Tennisalbue og golfalbue. Noen av de vanligste årsakene til vondt i albuen er medial epikondylitt (golfalbue), lateral epikondylitt (også kjent som musearm eller tennisalbue) eller idrettsskader, men det kan også skyldes utstrålende smerter fra nakke, skulder eller håndledd. Scroll nedenfor for å se to gode treningsvideoer som kan hjelpe deg med smerter i albuen. Men den aller vanligste årsaken til smertetilstander i albuen er senebetennelser og kroniske senelidelser.


I noen tilfeller kan det også være smertefullt å bøye albuen, og bare det å åpne en dør kan provosere frem smerter , sier Larsen.

Diagnosen stilles ved at man tar spesifikke (ortopediske) tester av albue , håndledd og eventuelt skulder. Dette gjøres for å avdekke hvilken muskulatur som skaper smertene, og utelukke andre årsaker. Annen behandling som kan være aktuell ved vedvarende og kroniske plager, er fysioterapi i form av instruksjon i øvelser du kan gjøre selv. Nedkjøling med is kan også lindre smertene, og ved sterke smerter kan det bli nødvendig med bandasjering og avstiving av albueleddet.


Idrettsutøvere kan ha nytte av teiping. I samarbejde med Dorthe Brandborg Olsen, kiropraktor. Albuen, smerter på ydersiden. Plager i albue og underarm skyldes ofte akutte skader eller overbelastning.


Belastningsskadene i albuen har en høy forekomst i både i arbeidslivet og i idretten.

De har også en tendens til å bli langvarige uten riktig behandling. Eksempler på årsaker er: Lateral epikondylitt. Ofte smerter ved håndtrykk og grep på grunn av reflektorisk sammentrekning av ekstensorene. Medial epikondylitt. Smerter ved bruk av håndens ekstensormuskulatur.


Smertetilstander i albue og underarm skyldes oftest skader eller overbelastninger av muskel – og senevev. Særlig hyppig forekommer smertetilstander på innsiden og utsiden av albuen – såkalt epikondylitt eller golf – og tennisalbue, også på folkemunnen kalt ”musearm” da tilstanden ofte kan relateres til PC bruk. De vanligste symptomene på medial epikondylitt er verkende smerter over den fremre mediale epikondylen på innsiden av albuen. Smerten blir verre ved aktivitet og når man flekterer (bøyer) håndleddet.


Smertene kommer gjerne snikende på over lengre tid. Svakhetsfølelse i underarmen eller håndens grepsstyrke er også vanlig. Dette betyr at en stiv og vond albue gjør det vanskelig å bruke den smertefulle armen til daglige gjøremål.


Av og til kan smerter i albuen ha årsak et annet ste såkalt referert smerte – eksempelvis fra nakke, skulder og håndledd. Bevegelser som skjer med bøyd albue samtidig som hånden griper hardt fast om noe, for eksempel en racket eller et verktøy, regnes som særlig belastende. Hvordan oppleves sykdommen? Plagene starter som regel med gradvis økende smerter omkring knokkelutspringet på yttersiden av albuen.


Det er ømt hvis noen trykker på området. Kroniske smerter er den vanligste grunnen til at man blir sykemeldt eller arbeidsufør i Norge, og behandling baserer seg på mestring og legemidler. I det daglige skal du kunne bruke armen normalt, men du skal til en viss grad unngå annen aktivitet som gir økte smerter , sånn at armen er restituert og klar til neste trening.

Juster belastningen underveis. Dersom du opplever langvarige smerter i etterkant av trening kan dette være et tegn på at belastningen er for tung. Skader og lidelser i albue. Ulike skader og lidelser i albueleddet kan gi smerter både i albueleddet og i underarmsmuskulatur festet over og under albueleddet.


Dette er i mange tilfeller det som kalles musearm eller tennisalbue, som er betegnelser på en tendinopati (senebetennelse) i underarmen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg