fredag 10. november 2017

Symptom på lungebetennelse

Symptom på lungebetennelse

Lungevevet vil si lungeblærene (alveolene), der den livsviktige transporten av oksygen fra luft til blod foregår. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Lungebetennelse (pneumoni) forårsakes av en infeksjon i lungene. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske.


Symptomer på lungebetennelse. Sykdomstegnene varierer mye. De fleste får plagsom hoste, feber og tyngre pust enn vanlig. Sting eller smerter i brystet er også vanlig.


Ubehaget sitter gjerne på siden av brystkassa eller bak i ryggen, og blir ofte verre når du hoster eller hvis du trekker pusten dypt. Hodepine er vanlig. Det begynner vanligvis med at man får en vanlig forkjølelse med hoste, feber og vondt i halsen som ikke blir bedre, men verre, etter noen dager. Et annet symptom er smerter i brystet eller en del av brystet når man puster inn, ofte i kombinasjon med tørrhoste, og at man lett.


Progresjonen av lungebetennelse kan føre til ulike helseproblemer, og det er derfor viktig å oppdage det så tidlig som mulig. I dag vil vi derfor dele symptomer på lungebetennelse som du ikke bør ignorere. Du finner alle svarene du trenger i denne artikkelen.


Ikke gå glipp av det! Hva er lungebetennelse ? Legen vil spørre om pasienten har hatt en lett infeksjon i luftveiene. Hoste, gjerne med grønnlig oppspytt, er vanlige symptomer på lungebetennelse. Grønlig oppspytt indikerer infeksjon med pneumokokker, som er den vanligste bakterien. Hos eldre kan lungebetennelsen komme mer snikende, og symptomer som hoste og feber kan mangle.


Redusert allmenntilstand eller forvirring kan være de eneste tegnene på lungebetennelse. Ved atypisk lungebetennelse forårsaket av mykoplasma- eller klamydia-bakterien vil symptomene utvikle seg langsommere enn ved typisk lungebetennelse. Betennelser kan forårsakes av en lang rekke mikroorganismer (virus, bakterier, sopp og parasitter) men også av etsende kjemikalier (f.eks. ved innånding av mageinnhold eller giftige gasser under en brann).


I de tilfellene med høy feber og klare tegn på lungebetennelse kan antibiotika forkorte sykdomsperioden og den smittsomme perioden. Ved lungebetennelse og andre behandlingstrengende symptomer anbefales ifølge nasjonale retningslinjer antibiotikatypene erytromycin eller doksysyklin i 7-døgn, alternativt klaritromycin. Av de tidligste symptomene på lungebetennelse er plagsom hoste. Diagnostisering og behandling av lungebetennelse.


Diagnosen stilles på bakgrunn av symptomer som rask åndedrett eller at nedre brystvegg forblir innovertrukket selv ved innånding. Vaksinen beskytter også særlig mot de antigenene som forårsaker alvorlig lungebetennelse og. Betegnelsen brukes vanligvis om betennelser forårsaket av infeksjon med mikroorganismer som bakterier og virus, men betennelsesforandringer i lungevevet kan også sees ved en rekke andre, ikke-infeksiøse sykdommer. Kols gir økt risiko for lungebetennelse på grunn av slimdannelse i luftveiene.


Forverring av kols ved lungebetennelse er en vanlig årsak til innleggelse ved norske sykehus. Friske eldre over år, samt hjerte- og lungesyke, anbefales på ta pneumokokkvaksine. Snakk med fastlegen din dersom du er usikker.


Symptom på lungebetennelse

Les mer om vaksinen her. Eldre og immunsvekkede personer har en høyere risiko for å få mer alvorlige symptomer som lungebetennelse , nyresvikt og nevrologiske symptomer. Særlig i USA er det beskrevet et mer alvorlig sykdomsbilde som lungebetennelse , nyresvikt og nevrologiske symptomer , i sjeldne tifeller med dødelig utgang.


Hos barn med lungebetennelse er ofte symptomer på bronkopulmonal obstruksjon fremtredende. Bronkolytisk behandling er derfor viktig for å lindre plagene. Behandlingen gjennomføres som ved akutt astma. Febernedsettende kan brukes ved temperatur °C og redusert allmenntilstand.


Symptom på lungebetennelse

Det er viktig med rikelig væskeinntak. Har du symptomer som bekymrer deg eller lunge- eller hjertesykdom, bør du kontakte lege. Små barn med bronkitt bør også vurderes av lege.


Enkelte symptomer kan være tegn på en mer alvorlig tilstan som for eksempel lungebetennelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg