torsdag 30. november 2017

Alkohol i svangerskapet

Hvis du lar være å drikke alkohol allerede når du planlegger å bli gravi gir du barnet gode vekst- og utviklingsmuligheter helt fra starten av. Det finnes ingen sikker nedre grense eller et trygt tidspunkt for alkohol i graviditeten. Avstå fra alkohol i svangerskapet.


Helsedirektoratets retningslinjer sier klart at gravide bør avstå totalt fra å drikke alkohol gjennom hele svangerskapet. Fosteret får samme promille som mor, og alkoholen kan skade celler og hemme danning av nye celler. Det er vel kjent at alkoholinntak under svangerskapet kan skade fosteret, men mekanismene bak skadene, hvor mye som er skadelig dose og spekteret av skadevirkninger har vært gjenstand for diskusjon.

I de fleste vestlige land anbefales total avholdenhet fra alkohol i svangerskapet. Vi vet med sikkerhet at alkohol i svangerskapet kan medføre alvorlige skader på barnet, både fysisk og knyttet til læring, adferd og sosial funksjon. Det er ingen sikker nedre grense for alkohol i graviditeten.


Kvinner som er gravide, eller som forsøker å bli gravide, bør derfor helt unngå alkohol , sier Carlsen. Alkohol under svangerskapet kan medføre alvorlige følger for barnet. Alkohol er en cellegift som kan påvirke fosterets utvikling i alvorlig grad.


Når den gravide drikker, får barnet den samme promillen som mor og beholder den lenger. En rekke undersøkelser, nasjonalt og internasjonalt, viser en sterk økning i unge menneskers alkoholkonsum.

Den største økningen er blant unge i fertil. Av de som drakk alkohol eller var periodevis totalavholdende svarer prosent helt enig i at de kuttet ut alkohol da de prøvde å bli gravide. Informasjon om potensielle farer ved alkoholbruk i svangerskapet bør knyttes opp til kartleggingen av alkoholvanene ved første konsultasjon med oppfordring til avhold. Ettersom alkohol kan ha en skadelig effekt på fosteret i hele svangerskapet , er det av betydning å avslutte alkoholinntak i alle faser av svangerskapet.


Føtalt alkohol -syndrom. Ved alvorlig alkoholmisbruk i svangerskapet sees en tilstand som heter føtalt alkoholsyndrom. Barna får et karakteristisk utseende med spesielle ansiktstrekk. De er som regel født med skader i øynene og hjernen.


De kan også ha hjertefeil, vekstforstyrrelse og svekket immunforsvar. Det har lenge vært kjent at alkohol er giftig for fosteret, men ikke alle gravide har vært klar over det. Hvis mor drikker alkohol i svangerskapet , kan barnet kan bli født med skader.


Selv små mengder alkohol kan forstyrre den normale utviklingen. Som hovedregel kan alkohol skade fosteret i alle faser av svangerskapet , og er den vanligste kjente årsak til psykisk utviklingshemming i den vestlige verden. Den ukomfortable samtalen kan være med å hindre eller redusere skade. Ubehagelig samtale.


Også for oss andre kan det være ubehagelig å diskutere dette. Forsker: Litt alkohol er greit. Fetal alcohol spectrum disorders (FASD) eller føtalt alkohol spektrum forstyrrelser er en samlebetegnelse på et bredt spekter av skader på foster som er forårsaket av at mor har brukt alkohol i svangerskapet.

Advarer likevel mot alkohol. Selv om alkohol sannsynligvis ikke er årsaken til de problemene som er studert i den nye studien fra Folkehelseinsituttet, advarer Lund mot å tro at det er uten risiko å drikke i svangerskapet. Risikoen for spontanabort øker om du drikker. Alkohol kan bidra til at barnet får redusert IQ og lærevansker.


Drikker gravide alkohol i første trimester fordi de ikke er kjent med retningslinjene? Jeg har ikke kunnskap om i hvor stor grad kvinnene er godt nok opplyst, men ettersom de aller fleste () kutter alkoholen etter uke i svangerskapet så tror jeg de fleste er klar over og tar hensyn til dette. Det å drikke alkohol under svangerskap er et evig tema. Et tema som popper opp med jevne mellomrom og skaper diskusjon.


Det er vel ikke en gruppe i samfunnet som får flere rå mer eller mindre skremmende, enn gravide.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg