tirsdag 7. november 2017

Hvordan smitter hepatitt c

Sykdommen forårsakes av hepatitt C -virus (HCV) som er et virus i familien flaviviridae. Det viser seg at cirka av stoffmisbrukere vil være smittet innen 2-år etter injeksjonsdebut. Hepatitt C skyldes infeksjon med hepatitt C -viruset (HCV).


Diagnosen hepatitt C stilles ved å påvise arvematerialet (RNA) til hepatitt C - virus eller antistoffer mot hepatitt C - virus i en blodprøve. Sykdommens alvor kan vurderes ut fra de såkalte levertall Dette er en blodprøve som viser i hvor høy grad viruset påvirker leveren. Akutt hepatitt kan ha et svært varierende bilde, fra subklinisk infeksjon, som forløper uten symptomer, til alvorlig fulminant hepatitt med høy dødelighet. Hiv og hepatitt C smitter ikke gjennom spytt.


Kriminalomsorgen ønsker å ta i bruk spyttehetter for å forebygge smitte av hiv og hepatitt C. Normalt skal ikke hepatitt C smitte gjennom sex, men føl deg likevel frem og utvis forsiktighet overfor nye partnere. Det ser ut til at sjansen for at hepatitt C smitter gjennom sex øker hvis man ofte bytter partner, er HIV-smittet eller har andre kjønnssykdommer. Riktig bruk av kondom er den eneste effektive metoden som beskytter mot hiv og hepatitt B ved samleie. Unngå å dele sprøyter.


Bruk hansker ved blodsøl. Den eneste måten å unngå en hepatitt C -infeksjon for å hindre kontakt med infisert blod. Holdes vekk fra intravenøse medikamenter, praktisere sikker sex, og ikke dele noen produkter som kan ha blitt forurenset med blod.


Informasjon, råd og nyheter om hepatitt A, B og C. Her finner du informasjon, råd og nyheter om hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer). I Norge er det klart høyest forekomst av hepatitt C blant sprøyte-rusmisbrukere. Behandling er en spesialistoppgave og det finnes ingen vaksine.


Slik blodprøve skal også tas uker etter avsluttet behandling, for å være sikre på at virus fortsatt er borte. Det blir da også tatt leverprøver for å se at det ikke lengre er betennelse i leveren. Ved vellykket behandling vil antistoffene mot hepatitt C være det eneste sporet etter hepatitt C -infeksjonen. Ny legemiddelbehandling for hepatitt C er effektiv, trygg og har få bivirkninger (SPC henvisning).


Den forebygger utvikling av cirrhose og hepatocellulært carcinom. For å redde liv og eliminere hepatitt C som folkehelseproblem, må man finne de som er smittet og tilby dem behandling slik at de ikke smitter andre. Det kan også smitte via stikkuhell, noe som ifølge Lommelegen. Hvordan kan jeg unngå en hepatitt C -smitte Do?


Slike uhell gir en risiko på mellom tre og fem prosent for smitteoverføring, ifølge Lommelegen. Symptomene på hepatitt C kan minne om symptomene på influensa, samt slapphet og. Hebatitt B smitter via blo spytt og seksuell kontakt. Det fins ingen forebyggende vaksine mot hepatitt C , slik det gjør mot A og B. I stua på Natthjemmet treffer vi Lilya, Sivs beste venninne.


Hun fikk vite at hun hadde hepatitt C for sju år siden. Det finnes ingen vaksine mot hepatitt C , men sykdommen kan kureres med medisiner. Det er ikke vist at hepatitt C -virus-RNA-negative mødre smitter sine barn.


Det foreligger ikke data som gir grunn til å foretrekke keisersnitt fremfor vaginal forløsning (8). Tilstanden kan variere fra mild til alvorlig, og ikke alle trenger behandling. Smitte kan unngås med vaksinasjon mot hepatitt B.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg