mandag 27. november 2017

Angst anfall

Få fjernet angst på min. Noen former for angst er forbundet med bestemte objekter eller situasjoner. Andre former for angst er ikke knyttet til bestemte ting, og du vet ikke hva du er redd for. Tilstanden kan være preget av vedvarende bekymringer, rastløshet, uro og irritabilitet, eller komme som plutselige anfall.


Ofte får slike anfall konsekvenser i form av at personen som opplever et angstanfall vil forsøke å unngå liknende opplevelse igjen ved å unngå situasjonen hvor anfallet kom.

Dersom for eksempel anfallet kom på en buss, kan det føre til at vedkommende ikke tar buss igjen. Man sitter gjerne igjen med en vedvarende frykt for flere anfall. Om lag prosent får en angstlidelse i løpet av livet. Ofte opptrer angst i kombinasjon med depresjon.


Det kan være vanskelig å kjenne forskjell på bekymringer og angst , eller å vite hvordan du kan forhindre at angsten utvikler seg. Angst og kroppslige plager. Vedvarende angst gjør at kroppen hele tiden er i beredskap, den slapper ikke av.

Det fører til muskelspenninger, økt trettbarhet, skjelving, uro. Det gir også svært ofte symptomer som hjertebank, tørr munn, svetting, kortpustethet, ørhet, svimmelhet, ubehag i magen, kalde hender - men ikke panikkanfall. Under anfallet har du følelsen av å miste kontrollen, og du har du sterkt behov for hjelp: Etter anfallet er frykten stor for at anfallet skal komme igjen. Du kan komme til å utvikle en annen type angst , såkalt forventningsangst om nye anfall. Derfor prøver du å unngå steder eller personer som du forbinder med tidligere anfall.


De får ikke angst for å oppleve et nytt anfall , men tenker heller at anfallet skyldes stress eller andre ting. De tror at risikoen for å oppleve et nytt ikke er så stor, og regner med at de vil være i stand til å kontrollere panikken hvis den kommer. Epilepsi skiller seg fra de fleste andre kroniske sykdommer med sin uforutsigbare opptreden.


For mange skaper dette angst og utrygghet selv om de har god anfallskontroll. En gruppe legemidler som kalles selektive serotonin reopptakshemmere (SSRI), kan bidra til å redusere antall panikkanfall og dempe alvorlighetsgraden av symptomene. Dette er midler mot depresjon, men brukes også i behandling av angst. Best dokumentert er klomipramin og selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI). Man kan også forklare at angst skal skremme, på samme måte som at smerte skal gjøre vondt.


Det er angstens hovedoppgave. Jeg pleier å snakke pent om angsten.

Hun får sitt første anfall rett etter en operasjon (utløsende faktor). Manglende diagnose og en stadig vanskeligere livssituasjon, hvor hun trekker seg mer og mer tilbake på grunn av angst for anfall , forsterker anfallstendensen (vedlikeholdende faktorer). Anfall med intens angstfølelse og sterke kroppslige symptomer, ofte som uforutsigbare anfall. Generalisert angst. Igår fikk jeg litt vondt da vi hadde sex.


Da jeg kjente smerten var det som om jeg blacket ut. Jeg husker ikke hvordan det startet men etterpå lå jeg i kanskje rundt min og pustet veldig fort og fikk meg ikke til å klare å snakke. Jeg begynte å gråte litt men det føltes ut som jeg ikke hadde kontroll på noe. Var dette et angst anfall ? Hvis pasientene ikke har en klar oppfattelse av angst under anfallene, vil de ofte oppsøke legevakt. Ikke sjelden er det mistanke om hjerteinfarkt.


Mange opplever kun dette ene panikkanfallet, mens andre opplever at det skjer igjen. Opplever du at panikkanfallene eller redselen for nye anfall påvirker livskvaliteten, kan du be legen om å henvise deg til videre behandling. Panikkanfall kan oppstå uventet eller når du er engstelig i en gitt situasjon. En del tinnitusplagede og lydoverfølsomme opplever angst-anfall. Styrken på anfallet kan variere mye fra gang til gang og fra person til person.


Men det er ikke alltid så lett å forstå at man har et angst-anfall. Hvilke symptomer skal man se etter? Her kommer SundhetsLex. ANGST : Mer enn av dem som har en angstlidelse, har fått denne før de fyller år, skriver Gerd Kvale og Bjarne Hansen i dette utdraget fra boken 1ting vi gjerne skulle visst da vi begynte å behandle pasienter med angstlidelser.


Det du skriver stemmer veldig godt overens med beskrivelsen av et angst anfall. Smertene du opplevde kommer av muskelspenninger som er forårsaket av angsten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg