onsdag 15. november 2017

Psykiske sykdommer

Psykiske lidelser og plager kan ramme de fleste. Dødsfall, vold eller en vanskelig arbeidssituasjon kan være årsaker til psykiske lidelser og plager. Siden psykisk sykdom handler om sinnet, som er så sammensatt og individuelt, er det vanskelig å bestemme hva som er normalt, og hva som er unormalt. Dette gjelder også når psykiske plager skal få en diagnose.


Terskelen for hva som er en behandlingstrengende sykdom , er avhengig av den enkeltes ressurser, sårbarhet og nettverk.

Rundt én femdel av befolkningen vil til enhver tid lide av en psykisk lidelse. Det er kjent at mange organiske tilstander kan gi psykiske symptomer, og at det ved demenstilstander finnes en økende hyppighet med økende grad av hjerneskade. Presentasjon om forekomst av psykiske plager og lidelser.


Trenger du lysbilder til foredrag om psykisk helse? I denne artikkelen kan du lære om hva som skiller de ulike psykiske lidelsene fra hverandre. Depresjon er en sykdom og ikke bare en følelse av å være trist.


Alle kan bli deprimert, det være seg barn, unge, voksne eller eldre.

Sykdommen kjennetegnes også av negative symptomer. I denne perioden kan du føle deg følelsesmessig flat, likegyldig, gledesløs, mangle ansiktsmimikk og streve med konsentrasjonen. Disse symptomene kan vedvare over lang tid.


Fastlege eller legevakt kan hjelpe og henvise videre til spesialisthelsetjenesten. Flere steder finnes også ambulante team som kan komme hjem til de som har behov for det. Mennesker med psykiske lidelser har oftere diabetes, hjerte-kar sykdom , HIV og mennesker med disse sykdommene har også en høyere risiko for å få psykiske lidelser.


Fysiske, psykiske og sosiale utfordringer kan gi psykiske plager og sykdom hos eldre. Det er behov for en storsatsing på dette området. ABC-modellen er en suksess på demensfeltet – og kan bli det også når det gjelder psykisk helse.


Lidelsen begynner oftest i - 40-årsalderen. Antall tilfeller av schizofreni har vært relativt konstant over tid. Forekomsten er stort sett den samme i Norge som i andre land. Moderne tvillingforskning tyder på at inntil cirka prosent av tilfellene henger sammen med arv. Du skal kjenne til forskjellen på en psykisk diagnose og behandling ved denne og psykiske endringer i en persons livsfaser og hendelser.


Og de fleste vil oppleve endringer i den psykiske helsen.

En tvangslidelse gjør at du blir invadert av tanker du ikke ønsker å ha. Typisk er å tenke at ting er farlig, ekkelt, ubehagelig eller urenslig, og så må man foreta handlinger som overdreven vasking for å bli kvitt tankene, sier spesialist i pediatri og barne- og ungdomspsykiatri, Bernhard Weidle (bildet). Sorg er ofte nært knyttet opp til følelsen av tap. Dette kan for eksempel være tap av ektefelle, venner eller arbei men det kan også være tap av egen helse, slik som ved alvorlig sykdom , eller tap av personlig trygghet, som etter å ha vært utsatt for voldshandlinger og overgrep.


Behandlingen av psykiske sykdommer og plager varierer med type lidelse og graden av plager. Først og fremst benyttes ulike former for samtaleterapi og medikamenter. Folk flest ønsker behandling av psykolog fremfor medisinering.


I denne permen legges det vekt på kunnskaper om psykiske sykdommer hos eldre, og at behandling av eldre personer med psykiske sykdommer er en viktig del av oppgavene til ansatte i kommunale helse- og omsorgstjenester.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg