tirsdag 13. desember 2016

Smitte forkjølelse

Vi Apotek er opptatt av du som kunde skal få gode råd og riktige produkter. Vår kunnskap - din trygghet. Se mer og kjøp her! Norsk robotteknologi forebygger smitte.


Automatisert desinfeksjon av rom og utstyr. Influensasesongen starter gjerne i begynnelsen av oktober, og når en topp i januar.

Når bør du kontakte lege, og hvem bør vaksinere seg? En som er smittet kan smitte andre fra dagen før han blir syk til 1-dager etter at han har blitt frisk igjen. Hvordan arter en forkjølelse seg? Som regel starter en forkjølelse med at man får vondt i halsen og det kan gjøre vondt når man svelger.


Både forkjølelse og influensa er forårsaket av virus, men det er helt ulike virus som står bak. Generelt gjør influensa oss sykere enn forkjølelse , og varer gjerne lenger. Det finnes mange virus som forårsaker forkjølelse. Forkjølelse er en virusinfeksjon i de øvre luftveiene.


Når du er forkjølet, er luftveiene fulle av virus.

Når du nyser, spres viruset i luften med ørsmå dråper. Andre kan puste inn disse dråpene. Man kan avgi smitte i opptil to uker etter en forkjølelsesinfeksjon. PS: Visste du at kyssing er derfor sjeldent en årsak til smitte av forkjølelse ? Virus trives dårlig i spytt, så hos de aller fleste med forkjølelse kan man ikke oppdage virus i munnen.


Vi er tettere på hverandre og har derfor lettere for å smitte hverandre, forklarer Braathen. Og det er dette som gjør at vi blir snørrete, får vondt i halsen, hoster, får feber, vondt i hodet og blir slappe. Normalt viser de første influensasymptomene seg 3-dager etter at man er smittet med influensavirus. Når det gjelder forkjølelse , dreier det seg om 1-dager.


Og i dette tidsrommet er man også smittsom. Les også: Stress kan gjøre deg forkjølet – Typisk kan man også smitte andre et par dager etter at sykdomssymptomene er borte. Voksne blir forkjølet en til to ganger i året,. Dette gir et godt grunnlag for spredning av smitte. På den andre siden er ekspertene enige i at det som regel er greit å gå på jobben med en forkjølelse når du ikke har feber.


Med en lett forkjølelse kan man oftest gjennomføre en vanlig arbeidsdag - det er nesten alltid en uskyldig virusinfeksjon i starten. De fleste smittes via luftbåren smitte , eller ved å ha nærkontakt med en influensasyk person. Noen kan også smittes ved å ta på dørhåndtak, andres mobiltelefoner, og så videre, sier Åkesson.


Decon-X fjerner MRSA effektivt fra alle overflater og utstyr. I tillegg til symptomene nevnt over kan man få tett og rennende nese ved forkjølelse.

Smitte kan begrenses. Vask hendene ofte og bruk hånddesinfeksjon dersom du ikke har tilgang på såpe og vann. Om du selv er smittet bør du forsøke å unngå å smitte andre.


Reduser omgangen med andre, spesielt personer med risiko for å få komplikasjoner som følge av influensa. Dersom du føler deg svært syk, trenger kroppen hvile, og da vil det være fornuftig å holde seg hjemme. Inkubasjonstiden fra smitte til symptomer er vanligvis to dager, men varierer fra en til fire dager. Man er smitteførende fra dagen før symptomene viser seg og i tre-fem dager etterpå.


Det er også mulig å være asymptomatisk, men smitteførende. Barn og personer med svekket immunforsvar kan være smitteførende lenger. Når man våkner med rennende nese, nyser, hoster, og føler seg generelt uvel med smerter i kroppen, så kan man lure på om det er en forkjølelse eller influensa som man har pådratt seg. Sykdommen rammer alle aldersgrupper og er hyppigst vår og høst.


Voksne rammes av forkjølelse 1-ganger per år, barn under syv år rammes 7-ganger per år. Reservoar for rhinovirus er mennesker. En rekke forskjellige virus kan smitte deg med forkjølelse. De aller fleste blir frisk av en forkjølelse av seg selv uten komplikasjoner, det er kun unntaksvis at en forkjølelse kan føre til halsbetennelse, bihulebetennelse, ørebetennelse eller lungebetennelse. Eksempel på slik smitte kan være hiv, røde hunder og toksoplasmose.


Når smittestoffer overføres fra tarmen til munnen, gjerne via hendene, kaller vi det fekal-oral smitte. Det er for å unngå denne typen smitte at vi allerede som små barn lærer at vi skal vaske hendene våre etter toalettbesøk. Ved influensa blir man ofte brått syk, med raskt innsettende feber, og har et noe lenger og mer alvorlig sykdomsforløp enn ved forkjølelse. I tillegg sier farmasøyten at man noen ganger kan skille sykdommene fra hverandre utifra når på året man er syk: – I Norge er influensa vanligst i perioden fra desember til april.


En forkjølelse er vanligvis noe man går og brygger på i lengre tid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg