torsdag 29. desember 2016

Røde flekker på huden

Vi er sikker på at du har blitt overrasket over å finne røde flekker på huden din mer enn én gang. Disse flekkene, også kalt kirsebærflekker, vil ofte dukke opp og forsvinne, tilsynelatende tilfeldig. Derfor synes jeg du skal følge med på dette nå, og får du stadig flere slike flekker , så kan du gå til legen din for å få sjekket om det kan være et symptom på en sykdom. Skulle den røde flekken utvikle seg å bli større osv, istedet for å forsvinne av seg selv, så er det også en grunn til å oppsøke lege. Hvis du har fått mange røde prikker på huden i det siste, er det trolig Cherry Angiomer.


Kjetil Guldbakke sier man må følge med på om man har flekker som vokser.

Flekker på huden kan forekomme i alle former og størrelser. På denne siden vil du oppdage hvilke patcher finnes og hva du kan gjøre mot flekker. Vi diskuterer både større og mindre flekker og fra ufarlige for alvorlig. Har du nylig oppdaget én eller flere røde føflekk-lignende prikker på kroppen?


Dette er en samling av kar (et kar-nøste) i huden – de er røde på grunn av blodet, men kan også være litt lilla eller blå. Kirsebærflekker vil som nevnt sjelden gi noen kløe. Hvis du får røde partier som ser annerledes ut enn disse, klør eller flasser er det grunn til å la legen din se på det.


Behandlingen for disse er ulik.

Første behandles med soppdrepende kremer og. Det kan også være på grunn av utviklingen av lilla. Dette er en tilstand der blodet samler under vev og skjema lilla- røde flekker på huden.


Andre årsaker er hudlesjoner eller traumer, trombocytopeni, autoimmune sykdommer, septikemi, osv Årsakene ovenfor i røde flekker på huden kan også føre til røde flekker på bena. Atopisk ekseMedfødt eksem og veldig vanlig til kløende utslett på leggene og knehasene. Granuloma annulare: Asymptomatisk runde flekker i huden med en lett opphøyd kant. Aktiniske keratoser: Solskader i huden som gir rød og lett flassende flekker. Vanligst ved anklene.


Det er en lang rekke ulike årsaker. Det første man må gjøre er å få avklart en sikker diagnose for å gi råd om behandling. Visse typer gir ru og større flekker på fremsiden av. Hudkreft er ondartet svulst i huden.


De tre vanligste formene for hudkreft er basalcellekarsinom, plateepitelkarsinom og malignt melanom (føflekkreft). Disse tre krefttypene er sterkt assosiert med soleksponering: Enten total dose gjennom livet eller antall og alvorlighetsgrad på solforbrenninger. Myntformede flekker , ofte på leggen og trunkus, hos eldre med tørr hud. Mange små og ovale makulopapuløse hudforandringer på trunkus.


Sår med honninggule kruster, ofte rundt nese og munn.

Men at barn får røde prikker på huden , er ifølge Annette Resch, privatpraktiserende barnelege og spesialist i pediatri ved Doktor Barnego ganske vanlig: - Barn har meget reaktiv hud og en ser raskt merker og røde prikker av ymse slag på huden deres. Avhengig av alder, vil barn lett få prikker på huden av ulike årsaker, sier Resch. Hvis du synes at de røde prikkene er plagsomme eller begynner å blø fra dem, kan de fjernes. Cherry angiomer kan enkelt behandles med laser. Dette bør helst gjøres når huden er blek.


Vi kan fjerne inntil stykker på en vanlige hudlegetime. Brune flekker i hud som er utsatt for sollys ses hos barn og voksne. Fregner er vanligst hos barn og tendensen til fregner avtar med årene. Lentigines (leverflekker) er flate brune flekker i hud på ansikt, hals og håndrygger der huden har vært utsatt for sol over flere år. Antall lentigines øker med årene.


Kan skyldes stoffer som irriterer huden , eller en allergi. Føflekkreft: Alle pigmenterte forandringer i huden som endrer seg bør undersøkes av hudlege med tanke på føflekkreft. Melanom hos kvinner er vanligst på leggene. Vitiligo: Hvite flekker i huden som vanligvis rammer begge sider. DermatofibroVeldig vanlig ufarlige harde knuter.


Pityriasis rosea kjennetegnes ved symmetrisk utbredelse av et utslett med svakt røde , lett skjellende, ovale flekker som måler fra få millimeter til en til to centimeter. Utslettet sitter gjerne i t-skjorteområdet. Barn har økt risiko for intertrigo fordi de har forholdsvis korte nakker der huden folder seg, de er gjerne relativt lubne, de sikler, de tisser og bæsjer på seg. Diagnostikk av intertrigo.


Intertrigo er til å begynne med karakterisert ved et mildt utslett med røde flekker , nærmest som speilbilder, på hver side av en hudfold. Pityriasis rosea: I begynnelsen er utslettet en rosa flekk, noen dager sener er overkroppen preget av mange små ovale flekker. Lichen planus: Spesielt huden på håndledd og ankler får mange små, kantete, lilla, glinsende knuter som klør intenst.


Rosacea: Likner på kviser, men har ingen hudormer. Petekkier er små røde utslett som egentlig er millimeterstore, punktformede blødninger. De kan oppstå på grunn av visse typer medisiner eller sykdommer.


Hva er petekkier, og hvordan oppstår de? De oppstår gjennom blødninger i de minste blodkarene i huden. Det minste blodkaret i hudens ytterste lag heter kapillærer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg