onsdag 28. desember 2016

Akutt mellomørebetennelse

Akutt mellomørebetennelse

Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. Akutt mellomørebetennelse er vanlig blant småbarn. Typiske symptomer er smerter i øret i forløpet av en forkjølelse.


Smertene starter ofte om natten, og forverres når barnet ligger. De fleste har hatt én eller flere mellomørebetennelser i småbarnsperioden. Du har gjennomgått en klassisk mellomørebetennelse , og vanligvis vil man ha redusert hørsel i noen tid etter at pusset har funnet seg vei ut (dvs når trommehinnen sprekker). Infeksjon i mellomøret.


Vanlig komplikasjon til øvre luftveisinfeksjon. Bakteriell årsak finnes hos 30–. Mer enn av barn har hatt minst én akutt mellomørebetennelse før skolealder. Kronisk mellomørebetennelse forekommer oftere hos personer som har hatt mange tilfeller av akutt mellomørebetennelse som barn, eller som har vært mye plaget med væskedannelse i ørene. Tilstanden er sjelden i den vestlige verden.


Akutt mellomørebetennelse

Etiologi og patogenese er ikke fullstendig klarlagt, men tilstanden antas å være en variant av akutt mellomørebetennelse. Dersom barnet ditt tar seg til øret og gråter mer enn vanlig, kan det skyldes en akutt mellomørebetennelse. De fleste blir bedre etter et par dager, men noen trenger antibiotika. Paracetamol kan brukes for å lindre smertene. Norske retningslinjer er de siste årene blitt gradvis mer restriktive når det gjelder bruk av antibiotika ved akutt mellomørebetennelse.


Akutt mastoiditt oppstår vanligvis i forløpet av en akutt mellomørebetennelse. Mange av barna har et akutt forløp og har ikke fått diagnosen mellomørebetennelse på forhånd. Beskriver ikke mellomørebetennelse (mediaotitt), sekretorisk otitt eller serøs otitt.


Ved akutt ekstern otitt er forløpet vanligvis mildt med kløe og evt. Det kan forekomme smerter av variabel intensitet, og smerten kan være meget intens hos noen. Forventet sykdomsvarighet 1–dager.


Plagene skyldes økt trykk i mellomøret som følge av betennelsesforandringene. Det finnes infisert væske (puss) i hulrommet bak trommehinnen. Studier har vist at det kan ha god effekt på luftvegsinfeksjoner. I en randomisert og placebo-kontrollert pilot studie fra Regional Research Institute of Homeopathy, Jaipur, India, sammenliknet de homeopati og konvensjonell behandling med bl. Ved akutt mellomørebetennelse er det også hørselsnedsettelse, men de dominerende symptomene er øresmerter og feber.


Hvis behandling er nødvendig, brukes antibiotika. Dette er den vanligste mellomørebetennelsene. Den er forårsaket av bakterier eller virus, og går over av seg selv uten behandling. Den gir moderat smerte, og veldig lite allmennpåvirkning. Den kan imidlertid utvikle seg til en akutt mellomørebetennelse (se under).


Mellomøret er den delen av øret som ligger bak trommehinnen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg