fredag 2. desember 2016

Bronkitt hos barn

Bronkitt er plagsomt, men hos de aller fleste går sykdommen over av seg selv. I tillegg kan antibiotika gi ekstra plager for det syke barnet, for eksempel diaré og oppkast. Lege Odd-Magne Fjeldstad jobber med rehabilitering av lungesyke på LHL-klinikkenes avdeling på Glittre, og har også flere års erfaring som svarlege hos Lommelegen på internett.


Unntaksvis kan antibiotikabehandling av akutt bronkitt være aktuelt, for eksempel hos enkelte eldre og skrøpelige pasienter som har kroniske helseplager. Antibiotika har ingen vesentlig effekt på varighet av hosten.

På tross av denne kunnskapen om dårlig effekt av antibiotika ved akutt bronkitt , er det mange som behandles med antibiotika. Det vanligste kjennetegn er vond hoste. Man kan også få lett feber, verkende muskler, og tung pust ved lette fysiske anstrengelser. Protrahert bakteriell bronkitt er også vist å være en risikofaktor for å utvikle bronkiektasier, og påvisning av H. Ved akutt bronkitt blir slimhinnene i bronkiene betente og hovner opp. Dette fører til at luftveiene blir trange.


Vanlige symptomer er hoste, sårhet og smerter i hals og bryst. Hosten kan være tørr eller slimet.

Hos barn kan hosten føre til slimbrekninger. Enkelte får piping i brystet og har feber. Det kan være en fordel og heve barnesengen slik at barnet ligger litt høyere med overkroppen om natten. Men man bør være varsom ved bruk på dagtid – og hos barn.


LES OGSÅ: Når hoste skyldes bronkitt. HOSTESAFT: Det finnes forskjellige typer hostemedisin, og her er det viktig å velge rett type. Foto: NTB Scanpix Vis mer Hoste hos barn. Langvarig hoste hos barn. Hoste kan oppfattes ekstra slitsomt for små barn – og foreldre.


Hvis barnet hoster og hoster uten ukelange pauser innimellom, kan det være et tegn på astma. Barn med astmahoste kan ha god allmenntilstan de spiser og drikker som normalt, men har altså en hoste som ikke gir seg. Da bør foreldrene ta kontakt med fastlegen, slik at barnet blir utredet videre, sier Hermansen.


Bronkitt kan unntaksvis utvikle seg til lungebetennelse, sier Fjeldstad. En bronkitt er vanskelig å kurere, men det finnes hjelp mot hoste. Hoste ødelegger nattesøvnen - I av tilfellene er bronkitt forårsaket av virus.


Virusinfeksjoner i luftveiene går over av seg selv og krever ingen behandling.

Bronkitt hos barn oppstår når det er en betydelig betennelse i bronkial slimhinne. Et av de mest åpenbare symptomene til bronkitt er en hoste som presenterer seg gjennom dagen, og gjerne sammen med pusteproblemer. Noen barn får også feber og generelt ubehag. Bronkiolitt er en infeksjon i luftveiene hos babyer og små barn.


Infeksjonen kjennetegnes av at barna blir tunge i pusten og luftveiene trangere. En x-ray er vanligvis tatt for å utelukke lungebetennelse heller enn å bekrefte bronkitt. Infeksjon i trakea og bronkier uten pneumoni hos pasienter uten KOLS. Skyldes oftest virus, men infeksjoner med bakterier (B. pertussis, M. pneumoniae, C. pneumoniae) forekommer i mindre enn av tilfellene. Diagnosen bør vurderes hos alle pasienter med hoste i minst fem dager.


Mange barn har et eller flere tilfeller av pipende, hvesende åndedrett (astmatisk bronkitt ), spesielt i forbindelse med en infeksjon i luftveiene. Akutt bronkitt opptrer overveiende hos barn under år, og varer oftest 1-uker. Barn kan lide av bronkitt på grunn av noen helseproblemer som astma, allergi mot visse partikler, bihulebetennelse eller på grunn av infeksjon i mandlene ofte. Og ofte sett at spedbarn premature barn er mer utsatt for bronkitt. Vanligvis er barnet i utgangspunktet.


Symptomene på bronkitt hos barn. Diagnosen har litt forskjellig betydning avhengig av om man er barn eller voksen. Som regel skyldes dette et virus.


Hos små barn har nedre luftveisinfeksjoner og astma lignende kliniske bilder. Hjertesvikt eller medfødt hjertesykdom. Inspiratorisk stridor, gjøende hoste og heshet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg