torsdag 22. desember 2016

Første svangerskapskontroll jordmor eller lege

Medisinsk utstyr og hurtigtester. Narkotikatester og graviditetstester. Avtal første svangerskapskonsultasjon tidlig. Det er ikke nødvendig å kontakte lege eller jordmor for å bekrefte graviditeten. Hjemmetesten er like sikker som den legen kan tilby.


Ta en telefon til lege eller jordmor for å avtale første svangerskapskonsultasjon så tidlig som mulig.

Du bør få timeavtale innen en uke. Svangerskapskontrollene er kontroller som blir utført av jordmor eller lege. Ved første svangerskapskontroll blir det gjerne satt av ekstra tid til blant annet informasjon og blodprøver. Dersom du har gjennomgått brystreduksjon eller har silikoninnlegg, kan du ha behov for tettere oppfølging knyttet til amming. Skal til min første svangerskapskontroll om ei uke da jeg har time hos fastlegen min.


Etter jeg fant ut jeg var gravid har jeg lest endel på nettet, og forstått det slik at man kan velge mellom fastlege og jordmor gjennom svangerskapet. På første svangerskapskontroll blir det fylt ut helsekort. Din tidligere sykdomshistorie kartlegges, man setter termin basert på siste menstruasjon og det søkes om fødeplass.


Dette er en annen grunn til at man bør komme seg til jordmor eller lege ganske raskt.

Er det noen her inne som har vært på første svangerskapskontroll enda? Skal dere dra til lege eller jordmor ? ChristinaW Glad i forumet. Første svangerskapskontroll (uke – 12): Dette er den mest omfattende kontrollen som kan utføres enten av fastlege eller av jordmor. Jeg skal bestille time til første svangerskapskontroll og er så usikker på om jeg skal velge lege eller jordmor.


Jeg vet jo at jeg uansett må til legen. I tillegg vil de notere om fosterets hode er festet i bekkeninngangen eller ikke. Som på de tidligere kontrollene vil jordmor eller lege notere vekten din, måle blodtrykket, kontrollere urinprøven, måle SF-målet og spørre om du kjenner noen bevegelser eller spark fra barnet i magen.


Har dere bestilt første svangerskapskontroll ? Når blir den, og skal dere til lege eller jordmor ? Jeg skulle bestille hos jordmor i uke 1 som sist, men de ville gjerne ha meg inn tidligere også, så da skal jeg i uke og så i uke for å ta blodprøver. Hvis du er gravi har du rett til gratis svangerskapskontroll hos lege og jordmor. Du kan ta kontakt med fastlege eller jordmor på helsestasjonen når som helst i svangerskapet, men det vanlige er å ha første time en gang mellom 8. Lege henviser deg til Ultralydundersøkelsen. Den første konsultasjonen bør være mellom uke – 12.


Det er ønskelig at partner deltar i konsultasjonene. Da kommer jeg fra legen (i et annet ærend enn graviditet), og fikk satt opp første svangerskapskontroll om seks uker. Jordmor undersøker mor og barnet i magen.

Hadde negative tester en uke over IKM før den ble positiv, derfor henvisning. Mange blivende foreldre har tanker og spørsmål som de gjerne vil ta opp med lege eller jordmor. Det er også fint å kunne dele opplevelser og erfaringer fra kontrollene med noen, siden det er mange råd og mye informasjon å ta inn. Jeg er førstegangsgravid og mener å ha lest at kontroller osv. Da jeg var på første legetime spurte jeg også legen da jeg gikk om jeg skulle betale noe, og fikk da til svar at det trengte jeg ikke.


Et par uker senere fikk jeg faktura for timen i posten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg