mandag 12. desember 2016

Mister håret

Få tilbake håret på måneder. Hårkur for kvinner og menn. Dette er grunnene til at du mister håret – De fleste vil ta det tungt om de mister mye hår, sier hudlege. Her er tipsene til deg som begynner å bli tynn i håret.


Seks grunner til at du mister håret – Mange er så trege med å oppsøke lege. De overser helt signalene kroppen gir dem, sier frisør Anita Pedersen.

Dermed mister du mer hår enn vanlig. Lise Holm-Glad er leder for Defines frisørteam, og forteller at hun ofte har kunder med slitt hår som følge av kjemiske behandlinger. Hvis håret er svakt, så brekker det lett, håret blir tynnere og det kan se ut som det ikke vokser, fordi det hele tiden brekker av i spissene.


Hver dag mister vi opptil 1hårstrå, men hver dag vokser håret på hodet til sammen meter. Og reiser du til varmere strøk, vokser håret enda fortere. Pigmentet melanin er avgjørende for hårets farge. Melanin kan deles inn i eumelanin og pheomelanin, og det er mengden av disse forskjellige stoffene som avgjør hvilken hårfarge.


Ifølge Rustad kan det være flere årsaker til at du mister håret.

Det vanligste er hudsykdom, generell sykdom som for eksempel systemisk sykdom, hormonforstyrrelser, kreft, kreftbehandling eller mangelsykdom. Mange opplever en ømhet i hodebunnen like før håret begynner å falle av. Etter at cellegiftkuren er avsluttet vil som regel håret vokse tilbake.


Vårt første tips er å ikke bli stresset. Husk at det finnes løsninger som kan hjelpe. Det har seg slik at før eller siden vil de aller fleste menn oppleve at håret blir tynnere. Hver døgn faller i snitt 1hår ut av hodet uten at det går ut over manken.


Vi har jo flere hundre tusen å ta av, og etterveksten erstatter det som faller av. Flest menn mister håret i perioden til år. Arvelig hårtap skjer som regel gradvis over til år. Fra 35-årsalder vil flere merke at håret er tynnere enn det har vært.


Dette gjelder spesielt menn og det øker videre med alderen, forklarer hudekspert Rolah O. Lønning, til Lommelegen. Når hun mister håret. Mange kvinner opplever også at hårpryden blir tynnere etter hvert.


Jernmangel kan være årsaken. Hårtap er ikke bare noe som rammer menn. Derfor mister menn håret Noen menn opplever allerede i 20-årene at hårfestet begynner å krype tilbake og gir viker.

Det finnes utallige metoder som hevder de kan gi deg håret tilbake. Forebygg hårtapet Også ved Hårklinikken i Danmark har man registrert en økende kundemasse de siste årene. Mange av våre klienter oppsøker oss etter anbefaling av andre klienter, sier Lars Skjøth, ernæringsfysiolog og ekspert på hodebunnslidelser.


Heldigvis blir ikke hårsekkene permanent skadet, så håret kan vokse tilbake igjen. Noen mister alt hår på hodet (alopecia totalis) eller alt håret på kroppen (alopecia universalis). Det er vanlig med mer enn én episode med hårtap, og mange får det første gang som barn eller ung voksen. Både stress, vitaminmangel og lave jernlagre kan føre til større hårtap enn normalt.


Zoologen forteller at sjimpanser blir skallet på nesten sammen måte som oss, altså at noen av hannene mister håret på hodet. De stumphalede makakene mister håret hele gjengen, både hunner og hanner. Jakobsen sier at dette er fordi både hunnene og hannene har mer reseptorer på skallen.


Selv om ikke alle lar seg sjenere av hårtap, betyr håret mye for mange. Enkelte opplever bekymringer, manglende selvtillit og redusert livskvalitet som følge av hårtap. Da kan det være godt å vite at det finnes spesialister som kan hjelpe. Forskning viser at androgen alopeci kan behandles. Det er svært mange menn som rammes av arvelig hårtap.


Alt fra hodeputen til tett avløp. Mister du også mye hår, og blir gal av at det ligger hår overalt? Jeg har flere ganger børstet håret mitt og tenkt på om jeg som kvinne mister mye hår - altså mer enn normalt - og om jeg burde gjøre noe med det.


Det er tross alt veldig irriterende når man plutselig mister hår overalt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg