fredag 9. desember 2016

Anoreksi og bulimi

Bulimi , anoreksi og andre spiseforstyrrelser skyldes både arv og miljø. Flere kvinner enn menn rammes. Bulimi skilles fra sykelig overspising med rituelt preg, også kalt tvangsspising (engelsk: binge eating disorder). Som ved bulimi er det også ved denne tilstanden spiseepisoder med ledsagende følelse av sterkt ubehag eller manglende kontroll, men det foreligger ingen kompenserende adferd for å bli kvitt maten igjen, slik vi ser ved bulimi.


Forskning viser at mellom 5- av de med anoreksi dør.

Lav kroppsvekt: Under av forventet vekt, BMI på under 17. Bulimi (bulimia nervosa) er en spiseforstyrrelse som kjennetegnes av overspising etterfulgt av fremprovosert oppkast, bruk av avføringsmidler eller overtrening. Det viktigste du kan gjøre for å bli frisk er å søke hjelp. Etterpå kan det være at du tvinger deg selv til å kaste opp, eller bruker avføringsmidler for å prøve å unngå og legge på deg. Om du har bulimi , kan du også ha anoreksi.


Personer som har anoreksi , vil noen ganger få bulimi. Disse to tilstandene er nært knyttet sammen. Symptomer på bulimi Inntak av store mengder mat Følelse av å miste kontroll Oppkast, misbruk av avføringsmiddel, utstrakt mosjonering eller annen kompensering for kaloriinntak.

Spiseforstyrrelser er et felles begrep for flere ulike psykiske helseplager som handler om hvordan du forholder deg til mat. Det er forskjellige måter å behandle spiseforstyrrelser på, og det går an å bli helt frisk. Anoreksi , bulimi og overspisingslidelse er de mest vanlige. De vil vanligvis ikke søke hjelp for anoreksi , men de kan klage over relaterte symptomer som bortfall av menstruasjon, slitenhet, svimmelhet. Ofte er det foreldrene som ser problemet, er bekymret for deg og søker hjelp.


Mange med anoreksi føler skam og har dårlig samvittighet. Kanskje tror du at vekttap er nøkkelen til et bedre, lykkeligere og mer vellykket liv. I resten av retningslinjen er det gjennomgående valgt å omtale anorexia nervosa og bulimia nervosa som henholdsvis anoreksi og bulimi med unntak av når det blir vist til definisjon av diagnostiske kriterier.


Diagnostiske kriterier for ulike spiseforstyrrelsesdiagnoser. Det er mange faktorer som er med på å utløse og utvikle slike lidelser. Det er imidlertid viktig å minne om at bulimi og overspisingstilstander er mange ganger hyppigere. De fleste med bulimi er normalvektige. Det betyr at de hyppigste tilstandene er de som ikke uten videre er synlige.


Selv om anoreksi er den tilstanden man som oftest legger merke til, er bulimi og overspising mye mer vanlig. Den mest vanlige kompensatoriske atferden er oppkast. Men man kan også misbruke avføringstabletter, gjennomføre fasteperioder eller overdrive trening.


For omgivelsene kan derfor bulimi være vanskeligere å oppdage enn anoreksi.

Hovedsymptomer på bulimi. Du spiser store mengder mat, vanligvis i det. Et felles element for anoreksi , bulimi og overspising er at det som oftest starter med en slankekur.


Det er derfor uheldig at ungdom slanker seg, mener Hatle. Aldersmessig er anoreksi en sykdom som debuterer tidlig i tenårene, mens bulimi vanligvis opptrer noen år senere. Etterhvert blir det vanskelig å opprettholde den strenge kontrollen over matinntaket, og en del av dem som har anoreksi kan etter hvert gå over til bulimi eller overspising. Mange som har bulimi ser normalvektige ut. Mange utvikler bulimi i tenårene eller tidlig i tyveårene, når det skjer store endringer i kroppen og livet.


En mindre gruppe får bulimi senere i livet. Mange personer med bulimi har en forhistorie med anoreksi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg