fredag 14. november 2014

Blødninger i underlivet

Blødninger i underlivet

Dersom eggløsningen uteblir, oppstår såkalte anovulatoriske blødninger. Disse er uregelmessige, ofte med lengre intervall mellom blødningene, og blodstrømmen kan variere fra lett til betydelig. Hos unge kvinner er forklaringen på uregelmessige blødninger nesten alltid forbigående hormonforstyrrelser av tilfeldige årsaker. De fleste kvinner opplever uregelmessige blødninger noen ganger i løpet av livet. At du blør utenom perioden din trenger ikke bety at det er noe farlig.


Men i verste fall kan uregelmessige blødninger være et tegn på kreft. Regelmessige blødninger som er forårsaket av behandling, er normalt og ønsket for å minske risikoen for kreftutvikling. Hos noen kvinner benyttes hormontabletter hvor det ikke er beregnet å komme menstruasjoner.


Også hos disse kvinnene kan det forekomme små blødninger de første tre til fire månedene av behandlingen. Les om Blødninger i underlivet. Finn klinikker, priser og les anmeldelser. Blødning fra livmoren utenom ved normal menstruasjonssyklus er en unormal blødning. Unormale blødninger er ikke uvanlige, men årsaken er i stor grad avhengig av alderen hos kvinnen.


I de fleste tilfeller skyldes blødningen ufarlige tilstander som stress, muskelknuter eller bivirkninger fra medisiner som p-piller. Det første symptomet vil være blødning fra underlivet. Alle kvinner som opplever en plutselig og uanmeldt blødning etter overgangsalderen, bør med det samme henvende seg til legen. Kontakt lege dersom du ikke føler deg bedre etter 3-uker, får blødninger fra underlivet , oppdager tegn på blodpropp, samt regelmessig (minst en gang i året) for kontroll ved langvarig bruk.


Undersøk brystene regelmessig. Les pakningsvedlegget nøye før bruk. Blødninger som er veldig uvanlige - enten som følge av tidspunkt, eller fordi de er svært tunge, kan være en god grunn til å ta en liten tur til legen, sier hun: - Når det gjelder oppblåsthet og de andre symptomene, kan man vente et par uker.


Blødninger i underlivet

Hvis ikke problemet forsvinner, bør man ta en konsultasjon. Det samme bør du gjøre dersom du får blødninger etter sex eller mellomblødninger. Her er de vanligste symptomene ved overgangsalder: Hetetokter der du plutselig føler deg varm og blir rød i ansiktet. De kan være milde eller så sterke at de vekker deg om natten.


Uregelmessige blødninger er vanligst i fasen før menopause (den perimenopausale fasen), når eggstokkene begynner å svikte. Overvektige kvinner har større risiko for blødninger etter menopause på grunn av økt mengde sirkulerende østrogen i blodet. Livmorhalskreft (cervix cancer) – kreft i den nederste delen av livmoren som munner ut i skjeden – er en kreftform som rammer cirka 3kvinner i Norge hvert år.


Langt flere blir behandlet for forstadier til livmorhalskreft. Dersom du får blødninger mer enn år etter siste menstruasjon. Dersom lokalbehandling med østrogen ikke hjelper mot tørrhet og svie i skjeden etter 3-ukers behandling.


Husk å ta med urinprøve. Svangerskap og blødninger hører ikke sammen, selv om det skjer ganske ofte. En blødning bør alltid sjekkes opp. Som regel sjekkes blødninger med ultralyd for å finne årsaken. Den kan bety ingenting, eller noe alvorlig.


Det er ikke alltid at gravide blir henvist til ultralyd for små blødninger som antas å være ufarlige. Andre sjeldne årsaker til kraftige blødninger kan være feil i levringsevnen i blodet. Blødning etter menopause er mindre vanlig, med mindre kvinnen bruker hormonbehandling.


Dette kan være medfødt eller del av annen underliggende sykdom. Disse symptomene kan av og til tyde på mer alvorlige sykdommer. Sammenvoksninger kan man få etter operasjoner i underlivet eller etter betennelser.


De tarmsykdommene som kan gi underlivssmerter, er først og fremst betennelser. Blindtarmbetennelse er en årsak til akutte smerter. Andre, mer kroniske betennelser i tynntarmen eller tykktarmen kan også føre til smerter i underlivet. Det finnes andre typer kreft i underlivet , som kreft i skjeden og kreft i de ytre kjønnsdelene, men begge disse kreftformene er sjeldne. Kreft i eggstokkene er derimot den sjette mest vanlige kreftformen blant kvinner.


Dette er en alvorlig sykdom som er vanskelig å oppdage tidlig fordi symptomene er diffuse og uensartede. Kløe, svie og smerter i underlivet hos kvinner kan ha mange årsaker. Vi skal se på noen av de vanligste årsakene som legen din gjerne vurderer på kontoret.


Blødninger i underlivet

Når man snakker om underlivet snakker man egentlig om to ganske ulike deler med forskjellig biologi, nemlig de ytre og de indre kjønnsorganer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg