torsdag 27. november 2014

Når barnet ikke vil sove

Det er derfor viktig å snakke sammen om alle konsekvensene. Man må spørre seg om hvor lenge det er hyggelig for alle parter, om seksuallivet kan fungere, om det er nok plass (særlig når det neste barnet kommer) osv. Men her er noen generelle råd.


Når barnet bør gå til sengs, kan avhenge av om det har sovet på dagen. Rådene er utarbeidet av psykologene Melissa Freidman Zdrodowski og Debbie Freidman Sasson, som driver rådgivningstjenesten Sleep Sister i USA.

Alle barn er ulike, noe de må få være. Og det gjelder også når det kommer til søvn. Vil du at barnet skal legge seg klokken eller 18:3 bør det ikke sove etter klokken 16. Legger du barnet for tidlig, eller for seint, vil det ofte våkne veldig tidlig neste morgen, sier Naphaug. Barnehagestart og soving på dagen Den største bøygen med tanke på dagsoving, opplever mange foreldre rundt barnehagestart.


Når de gråter kan man trøste dem og klappe på ryggen. Start når babyen er tre til seks måneder gammel, det er en fin alder for å lære gode søvnvaner.

La barnet sove med støy og lys på dagti og i mørket på kvelden. Unngå at babyen blir avhengig av å få bryst, flaske eller å bli rugget for å sovne, sier hun. For barn under seks måneder bruker vi ikke betegnelsen søvnproblemer.


Kanskje ønsker barnet det selv også. Men når dagen nærmer seg, kommer gjerne engstelsen. Hvis barnet ikke vil tilbake til aktiviteten, er det viktig å spørre hvorfor.


På 80-tallet var det vanlig å anbefale at spedbarna skulle sove på magen. Når man gikk over til å anbefale å sove på ryggen, falt forekomsten av krybbedød dramatisk. Nå har forskere funnet ut mer av hvorfor spedbarn ikke bør sove på magen. Når babyen sover på dagen, kan du også trekke for gardinene, men det gjør ikke noe om det ikke blir helt mørkt i rommet. Sover babyen ute i vogn på dagen, holder det å ha oppe kalesjen og dekke til med myggnetting.


Pass på at babyen sover i skyggen når det er varmt ute. Trøtte foreldre er ikke så veldig spennende, og babyen vil derfor etterhvert lære forskjell på dag og natt, og hovedsøvnen styres mot natt. Hvor lang denne søvnen er varierer ut ifra totalt søvnbehov og hvor lange dupper barnet har på dagti sier Elseth.


Les også: Slik håndterer du en overtrøtt baby.

Når sover babyen hele natten? Da bør man ha bestemt seg for – og være enige – om barnet skal få lov å sove i foreldrenes seng. En toåring sover i gjennomsnitt timer i døgnet, fortsatt med en lur på dagtid.


Barnet våkner opp og er våken mer enn minutter hver kveld eller natt, er oppe og går i løpet av natten. Barnet må tas inn i foreldrenes seng for å få sove. Barnet nekter å legge seg, kan ha raserianfall ved sengetid eller det tar mer enn minutter å få lagt barnet. Problemer med mareritt, nattskrekk og søvngjengeri.


Slutt å ha dårlig samvittighet. Det viktige er at barna har en egen seng de kan velge å legge seg i. Forklar at i natt skal du sove i dine egen seng helt til dagen etter og at mamma, eller pappa skal følge deg tilbake til ditt eget rom dersom du våkner. Ikke for at barnet skal si seg enig, men mer for at det skal huske det når natta kommer, og dermed kanskje godta det litt raskere forklarer, Gerhardsen. Viktig å sove på rygg fra første dag. Barnet bør vennes til å sove på rygg fra dag én.


Noen barn vil sove hele natten så å si fra de er født, mens andre vil kunne våkne flere ganger om natten helt fram til skolealder. Du er derfor nødt til å føle deg fram, og tilpasse det du gjør etter hvilke signaler du får fra barnet ditt. Spillet gikk ut på å huske hvor ulike gjenstander var gjemt bak noen klosser, og barna fikk øve seg til de svarte riktig.


Deretter fikk de enten sove formiddagslur eller ble holdt våkne noen timer før de ble testet igjen. Det viste seg at de husket mer når de hadde fått sove. Denne forskjellen ble heller ikke borte neste dag. Det viktigste foreldre kan gjøre, er å fortsette å legge babyen på ryggen når den skal sove , råder Kalstad.


Hva med å bruke sovepose til babyen? Det kan være lurt å gjøre mesteparten av kosen et sted der barnet ikke skal sove , slik at barnet forbinder sengen med at det skal være.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg