tirsdag 11. november 2014

Prostata funksjon

ZapMeta Tilbyr Oversikt fra Søkemotorer. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Etter puberten er prostata blitt voksen, både i størrelse og funksjon , denne størrelsen og funksjonen beholder den livet ut.


Før puberteten er prostataen svært liten og har ingen funksjon.

Under puberteten begynner testiklene å produsere mannlige kjønnshormoner og sædceller. Det er testosteronet som stimulerer prostataen til å vokse. Da vil den beholde samme størrelse i mange år.


I alle deler av livet er sex en viktig del av det intime og lykkelige i et parforhold. Et skuffende eller utilfredsstillende sexliv kan ofte skade et forhold og få den ene parten til å føle seg ensom, usikker og ofte for flau til å fortelle den andre om problemet, eller søke profesjonell hjelp. Mange forbinder prostata med negative plager og hendelser.


Men har prostataen en funksjon ? Har prostataen fått et dårligere rykte enn fortjent?

Den er omtrent like stor som en valnøtt og veier like mye som en liten tomat. Du finner den under urinblæra, hvor den ligger som en ring rundt urinrøret. Funksjon The prostatakjertelen største funksjon er å legge til.


Denne løsningen bidrar til aktivering av sperm. Kjønn Den prostatakjertelen er bare funnet hos menn. Dessverre fører dette utvide i prostata ofte en uvelkommen utvalg av prostata plager som i stor grad kan forstyrre normale funksjoner urologisk og seksuell ytelse. Plager De tre øverste prostata problemer som plager menn er prostatitt (infeksjon), godartet prostatahyperplasi (forstørret prostata ) og prostata kreft.


Arv spiller en rolle i sykdomsutviklingen hos omtrent ti prosent med prostatakreft, ellers er høy alder den viktigste risikofaktoren. Godartet økning i mengden prostatavev kalles benign prostatahyperplasi og forkortes BPH. Over tid vil den voksende prostata øke risikoen for hindret avløp for urin. Prostata heter blærehalskjertelen på norsk.


Den vanligste operasjonen kalles transuretral reseksjon av prostata , eller TUR-P. Det fjerner blokkeringen som skyldes din forstørrede prostata , slik at du kan late vannet raskere og enklere. Du har kanskje sterke blødninger i urinen umiddelbart etter operasjonen. Kjertelen produserer et sekret som inngår i sædvæsken. Væsken rommer blant annet næring til sædcellene, slik at de kan svømme hele veien for å befrukte eggcellen.


Kreft i prostata rammer først og fremst eldre menn.

Funksjonen til prostata er å produsere en væske som beskytter og gir næring til sædcellene. De vanligste sykdommene som rammer prostata er prostatakreft og forstørret prostata. Der forklarer jeg hvordan prostata utvikler seg, hvilke funksjoner prostata har og hva vi mener med forstørret prostata. Hva menes det med at menn må ha prostataoperasjon?


Som jeg har forklart i kapittelet om forstørret prostata , blir avløpet for urinen avklemt når prostata blir forstørret. Ved inngrepet fjernes prostata og hele eller deler av sædblærene. Urinrøret sys deretter fast til urinblæren. Så langt det er mulig tilstrebes nervebesparende operasjonsteknikk for å bevare evne til ereksjon.


Det legges inn et urinkateter. Inngrepet tar vanligvis to til tre timer. Den finnes under bunnen av urinblæren.


Fremre del av prostata ligger rundt urinrøret, røret som frakter urin og sæd ut av kroppen. Endringer i prostata kan gjøre urinrøret trangere, noe som gjør det vanskelig å tisse. Baksiden av prostata ligger mot endetarmen (rektum).


Tilstanden ble tidligere kalt prostatisme fordi man mente symptomene skyldtes forstørret prostata. Betennelse i prostata (prostatitt) og urinveisinfeksjon kan også gi slike symptomer. Også ved prostatakreft kan svulsten stenge for urinstrømmen gjennom prostata og gi symptomene over, men vannlatingsproblemer hos menn med prostatakreft skyldes likevel vanligvis den aldersbetingede forstørrelsen av prostata.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg