fredag 21. november 2014

Crp lungebetennelse

CRP stiger ved mange akutte, bakterielle infeksjoner, slik som ved lungebetennelse. Røntgenundersøkelse av lungene er vanligvis unødvendig, men kan bli aktuelt ved tvil om diagnosen, hvis lungebetennelsen varer lenge, ikke går tilbake etter behandling, eller kommer tilbake etter kort tid. Sykdommen vil gi øket antall hvite blodlegemer i blodet. Blodprøven CRP (C-reaktivt protein) vil vanligvis være forhøyet, også tidlig i forløpet.


Forhøyet CRP over støtter diagnosen bakteriell lungebetennelse. SR vil bli forhøyet, men tar litt tid før den stiger. I de tilfellene hvor det er klare tegn til lungebetennelse , og pasienten fremstår syk, vil antibiotika føre til bedring i løpet av en ukes tid. Likevel er mykoplasma lungebetennelse i de fleste tilfellene mindre alvorlig enn den mest vanlige lungebetennelsen som forårsakes av bakteriearten pneumokokker.


Sjeldent at noen av pasientene på jobb har noe særlig forhøyet crp ved lungebetennelse. Men man kan visstnok høre det på lungene, iflg legen hos oss. Lungebetennelse er en betennelse i selve lungevevet.


Den medisinske betegnelsen for lungebetennelse er pneumoni. Hvorfor får man lungebetennelse ? Men også kjemikalier, gasser og innånding av eget maveinnhold kan gi lungebetennelse. Legen vil spørre om pasienten har hatt en lett infeksjon i luftveiene. Hoste, gjerne med grønnlig oppspytt, er vanlige symptomer på lungebetennelse. Grønlig oppspytt indikerer infeksjon med pneumokokker, som er den vanligste bakterien.


CRP er også forhøyet ved lungeemboli og hjerteinfarkt. SR, vil bli øket, men det tar litt tid før den stiger. Mange av de vanlige bakteriene som kan gi lungebetennelse , sitter ofte i nese og svelg på forhånd. Virus gir svært sjelden lungebetennelse. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester.


Rask levering rett hjem i postkassen. Legen kan ofte mistenke en lungebetennelse ut fra sykehistorie, men det tas gjerne en blodprøve kalt CRP (C-reaktivt protein) i tillegg. Den sier noe om infeksjon i kroppen, og ved høy CRP vil man mistenke en lungebetennelse forårsaket av bakterier. En lavere CRP vil peke mot en atypisk lungebetennelse. Av og til tas en prøve fra nese.


Når lungebetennelsen er forårsaket av bakterier, kan symptomene raskt bli verre og du trenger antibiotika for å bli frisk. En lungebetennelse kan være bakteriell, og den kan være forårsaket av virus. Når den er forårsaket av virus slår det ikke ut på crp. Egenpleie ved lungebetennelse.


Crp lungebetennelse

Hvis du får lungebetennelse , skal du unngå fysiske anstrengelser og sørge for rikelig med hvile. Anstrengelse øker pustehastigheten og hvis du har hoste vil den forverres. Laboratoriet vil vanligvis gi svar på prøven i løpet av et par dager. Hvis mengden av antistoffer er steget i 2. Har du lungebetennelse som er forårsaket av bakterier, er det sannsynlig at antibiotika vil drepe bakterien og fjerne infeksjonen.


Antibiotika virker ikke mot virus, men lungebetennelse som er forårsaket av virus går ofte over av seg selv. Vanlige symptomene er hoste, feber og tung pust. En bakterieinfeksjon skal behandles med antibiotika.


Forebyggende vaksine anbefales til eldre over år. Tilstanden kan være svært alvorlig, særlig hvis du er eldre eller har problemer med helsen. Tilhører du risikogruppen bør du vurdere å vaksinere deg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg