mandag 17. november 2014

Antibiotika og graviditet

Graviditet og legemidler. Det er viktig å behandle alvorlig sykdom under svangerskapet, både av hensyn til den gravide og fosteret hun bærer. Målet er å gi den gravide god behandling uten at fosteret påvirkes uheldig. Hvilke medisiner kan gravide bruke?


Antibiotika er de reseptpliktige legemidler som er mest brukt i svangerskapet. Det er derfor viktig å undersøke om antibiotikabruk under graviditet kan gi forsterskade.

Det siste tiåret har tilgjengeligheten til data fra nasjonale registre gjort det mulig å gjennomføre store epidemiologiske studier. Helsedirektoratet vil samle antibiotika og -mykotika brukt under graviditet og amming i primær- og spesialithelsetjenesten i retningslinjen for primærhelsetjenesten. Under graviditet är njurfunktionen ökad med cirka procent, vilket medför ökad utsöndringshastighet via njurarna av vissa antibiotika. Hvis en kvinne får antibiotika i siste del av graviditeten, stiger risikoen for at barnet får ørebetennelse og øredren i de første leveårene.


Det viser to danske studier. Kvalme kan forekomme f. Bakteriene er kun følsomme for aztreonam, ciprofloxacin og gentamicin. Henvendelse fra en allmennpraktiker. Studier i dyr, med doser.

Anbefalingene om legemidler til gravide i Nasjonal faglig retningslinje for bruk av antibiotika i sykehus bør revideres og harmoniseres med retningslinje for antibiotikabruk i primærhelsetjenesten. Ganske sikker på at jeg har fått tannkjøttbetennelse, har en visdomstann som er på vei opp, og den ligger litt kronglete til. Har hatt betennelse i den to ganger før, men over en periode på år. Har da fått antibiotika for det.


Kan jeg det nå som jeg er gravid? De fleste antibiotika må forskrives av en lege. Medikamentene har ingen effekt mot virus. Den mest vanlige antibiotika -typen er penicillin, som det finnes mange varianter av. I Norge har vi et moderat forbruk av antibiotika sammenlignet med de fleste andre land.


Behandling med antibiotika virker effektivt på denne typen infeksjon. Urinveisinfeksjon hos gravide er definert som komplisert blærekatarr, og behandlingstiden er dager. Hos ikke-gravide er behandlingstiden til dager. Midlene som blir anbefalt er pivmecillinam, nitrofurantoin eller trimetoprim. Ved asymptomatisk blærekatarr gis det en antibiotika -kur på minimum dager etter man har funnet hvilken bakterie det er (fås fra dyrkningsprøven).


Ved blærekatarr som gir symptomer startes det med en 3-dagers tablett kur med antibiotika umiddelbart. Ved nyrebekkenbetennelse innlegges pasienten for å få antibiotika intravenøst. På folkemunne kalles ofte antibiotika for penicillin.


Det finnes mange typer antibiotika. Selv om penicillin er den viktigste og mest brukte antibiotikaen, er den bare en av flere ulike grupper antibiotika.

Det er viktig at legen velger riktig type antibiotika , slik at den har effekt på akkurat den bakterien som forårsaker sykdommen. Exempel på sådana antibiotika är penicilliner och cefalosporiner. Grundprincipen är att bakteriella infektioner behandlas på likartat sätt oavsett om patienten är gravid eller ej med undantag för vissa antibiotika , som bör undvikas helt eller delvis under graviditet.


Indikasjoner for antibiotika i svangerskapet. Bruk av antibiotika i svangerskapet bør være fullt og fullstendig berettiget og hensiktsmessig. Det er uakseptabelt under graviditet å bruke antibiotika for forebyggende formål, og også å ta dem uten å ordinere en lege eller endre dosen og hyppigheten av å ta stoffet. Penicillin er det mest smalspektrede man kan bruke, og fungerer best mot streptokokker (f.eks. Apocillin).


Hvis man er allergisk mot penicillin, brukes ofte Ery Max (erytromycin), men som du ser over her, er man tilbakeholden med å bruke dette under graviditet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg