mandag 17. november 2014

Halsbetennelse symptom

Akutt halsbetennelse betegnes på fagspråket akutt tonsilitt. Halsbetennelse er en betennelse i mandlene i svelget. Sykdommen kan skyldes virus eller bakterier. Les mer på apotek1.


Har du halsbetennelse med bakterier eller virus blir halsen sår. Det er en vanlig tilstand som ofte opptrer som del av et annet sykdomsbilde, som for eksempel forkjølelse. Virus er den hyppigste årsaken til sår hals.


Noen virus kan gi svært kraftige halsinfeksjoner. Kyssesyke er forårsaket av et virus. Er legen i tvil om halsbetennelsen skyldes en streptokokkinfeksjon, kan man ta en CRP. CRP måler hvor mye betennelse som er i kroppen og sier noe om hvor kraftig infeksjonen er. Hva er halsbetennelse med streptokokker?


Halsbetennelse symptom

Streptokokker er den vanligste årsaken til bakteriell halsbetennelse. Ofte forutgås bakterieinfeksjonen av en virusinfeksjon, en forkjølelse, med lett ubehag i halsen. Dersom forkjølelsen kompliseres med en streptokokk-betennelse, vil du bli merkbart sykere med økende halssmerter og ubehag ved svelging. Både virus og bakterier kan forårsake en halsbetennelse. Vanlege symptom er sår hals og feber.


Når det skuldast bakteriar frå gruppe A-streptokokkar blir det vanlegvis kalla streptokokkhalsinfeksjon. Lemierres syndrom kan utvikles etter en halsbetennelse forårsaket av bakterier i streptokokkfamilien. I krater og groper på tonsillene som er skapt av streptokokkinfeksjonen kan det utvikles anarobe bakterier. Den kommer som regel sammen med en forkjølelse, så barnet hoster litt, kan ha hodepine og feber.


Den bakterien som oftest gir halsbetennelse er streptokokker, en bakterie som ofte finnes i svelget hos friske, men da i mindre mengde. Altfor mange foreldre flyr til legen straks barna deres har et lite symptom på halsbetennelse , dette er ikke nødvendig. I av tilfellene foreldre går til legen med barna deres, går de tilbake med informasjon om at det bare er en forkjølelse eller mild form for halsbetennelse som krever ingenting annet enn hvile. Alle kan få en ørebetennelse, men barn er spesielt utsatte.


De fleste blir bedre etter et par dager, men noen trenger antibiotika. Paracetamol kan brukes for å lindre smertene. Symptomene er feber, sår og hoven hals, ubehag ved svelging, og forstørrede og ømme lymfeknuter på halsen. Fordøyelsesproblemene kan være et symptom på Helicobacter pylori, en bakterie som kan føre til peptiske magesår, betennelse i magesekken og kreft, ifølge en studie publisert i Journal of. Bli testet for streptokokker i halsen hvis de har symptomer som vanlig hoste.


Ved konstatert bakteriell halsbetennelse er det viktig ta hele antibiotikakuren. Både etiologisk, klinisk, diagnostisk og behandlingsmessig er faryngitt og tonsillitt svært like, og ofte foreligger tilstandene samtidig (faryngotonsillitt). Symptomer p halsbetennelse forrsaket av bakterier (streptokokker).


Omtrent av tilfellene skyldes virus (adeno-, influensa-, rhino-, RS- og coxsackievirus).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg