mandag 10. november 2014

Høyt stoffskifte hos barn

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen.


Høyt stoffskifte er en sykdom som skyldes økt produksjon av hormoner som lages i skjoldkjertelen. Symptomene kan blant annet inkludere hjertebank, nervøsitet, tretthet, vekttap, svetting og stirrende blikk. I dag oppdages ved nyfødtscreeningen – barn med PKU (Føllings sykdom) og gjennomsnittlig med medfødt hypothyreose pr.


Man finner også noen få tilfeller av barn med ikke målbar TSH, hvor årsaken er at mor har hyperthyreose ( høyt stoffskifte ). Disse barna må følges tett i nyfødtperioden. Dette arbeidet gjøres av barneleger. Behandlingen tar sikte mot å normalisere stoffskiftet, fjerne plagene og behandle sykdommen i skjoldbruskkjertelen. For høyt stoffskifte. Dersom du ikke har symptomer, normal tyroxin og lett forhøyet TSH kalles det subklinisk hypothyreose.


Det er omdiskutert hvorvidt denne tilstanden skal behandles, sier Nordstrand. Likevel er høyt stoffskifte ikke en uvanlig tilstand – cirka tre prosent av den kvinnelige delen av befolkningen har den. Ved lavt stoffskifte går alt tregt, ved høyt stoffskifte går ting for fort, sier lege ved Balderklinikken, Lars Omdal til KK.


Stoffskiftehormonene dannes i skjoldkjertelen. Det økte innholdet i blodet kan enten skyldes økt frigivelse av hormoner pga. LES OGSÅ: Myter og fakta om høy og lav forbrenning. Medisiner brukes oftest hos yngre personer med lite forstørret skjoldkjertel og ved Graves sykdom, da denne ofte går over av seg selv etter hvert.


De må da sjekkes grundig for å utelukke eller bekrefte at det dreier seg om stoffskiftet, oppfordrer barnelege Jens Jørgensen ved Pediatrisk Forskningsinstitutt på Rikshospitalet. Risikoen for å få lavt stoffskifte øker med alderen, særlig etter års alder. Medfødt lavt stoffskifte er mer uvanlig.


I dag har vi sceening for medfødt lavt stoffskifte hos nyfødte, men lavt stoffskifte kan også ses i barneårene. Det er viktig å være oppmerksom på symptomer hos barn – for eksempel om man ser dårlig vekst i ung alder eller rask vektoppgang, dårlig konsentrasjon og læreevne. Lavt stoffskifte gir en rekke symptomer som kommer snikende, og det er spesielt kvinner som rammes.


Høyt stoffskifte hos barn

Tilstanden kan enkelt sjekkes med en blodprøve hos legen. En vesentlig forskjell er at mens hypertyreose ( høyt stoffskifte ) som oftest kan la seg kurere i løpet av 1-år, krever hypotyreose (lavt stoffskifte ) livslang behandling. Hos barn med medfødt lavt stoffskifte produserer skjoldbruskkjertelen for lite stoffskiftehormoner. Uten behandling vil medfødt lavt stoffskifte føre til varierende grader av fysisk og psykisk utviklingshemming. Det er cirka barn i året som blir født med lavt stoffskifte.


Det finnes ennå ingen tall på hvor mange barn som utvikler det i løpet av oppveksten, opplyser Kvalsnes. Kan være forbigående Det er ennå store mørketall på stoffskiftesykdom hos barn , rett og slett fordi det ikke blir oppdaget. Generellt har barn høye TSH verdier. Furst skriver dette : Hos barn er TSH normalt litt høyere enn hos voksne.


Pasientopplæring for de med lavt stoffskifte og de pårørende Målet med pasientopplæring er å lære om alle behandlingsalternativene. Ikke bare de som legen selv foretrekker, enten legens valg er selvoppfattet som objektiv og basert på objektiv kunnskap, eller om legen ikke kan frigjøre seg fra påvirkningen av de mentorer og undervisere som opplærte legen i medisin. Personer som får radioaktivt iod som behandling for høyt stoffskifte , vil ofte utvikle lavt stoffskifte i løpet av måneder eller år. En annen viktig årsak til lavt stoffskifte er kirurgisk fjerning av skjoldbruskkjertelen.


En svært sjelden årsak til lavt stoffskifte er svikt i hypofysen sin produksjon av TSH.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg