onsdag 26. november 2014

Fordøyelseskjertelen i kamskjell

Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) har på oppdrag av Mattilsynet analysert kadmium og bly i kamskjell og o-skjell høstet i norske farvann. Kamskjell : Unngå fordøyelseskjertelen. Brunmat i krabbe og hummer, fordyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell.


Trygg mat for gravide - Gravid 2. Unng krabbeinnmat fra skallet, fordyelseskjertelen i kamskjell. Et pent kamskjell med alle organene p plass. Intergrert Multi-trofisk Akvakultur (IMTA ) Kan blskjell og kamskjell utnytte. Ved NIFES har man analysert innholdet av kadmium og bly i kamskjell og o-skjell høstet i norske farvann.


Høyt kadmiumnivå i fordøyelseskjertelen i kamskjell Skjell tar til seg næring ved å filtrere sjøvann. Mat og drikke gravide ikke bør spise. I svangerskapet bør du være oppmerksom på enkelte matvarer som kan inneholde mikroorganismer, fremmedstoffer eller miljøgifter som kan være skadelig for fosteret. Det må presiseres at kommersielt havbeite med marine arter i Norge kun er i startfasen. Vår erfaring med kamskjell bygger på grunnlaget fra FoU prosjekter i regi av Norges Forskningsråd og NUMARIO, og et nært samarbeide med næringsaktører.


Dessuten inneholder kamskjell både proteiner, vitaminer og mineraler, men ikke spis fordøyelseskjertelen (se bilde lengre ned) den kan inneholde kadmium. Vi var så heldige at vi fikk dem levert på døren, rett fra havet, og derfor ble de nytt rå med hvitvin samme kveld. Vær ellers oppmerksom på: Gravet eller røkt fisk bør spises godt innenfor holdbarhetsdato (bakterier).


Gravide kan spise sushi laget av rå, fersk marin fisk, men bør unngå råvarene på listen over. Så lenge du spiser bare muskelen (som man vanligvis gjør) er det ikke noe problem. Tror fordøyelseskjertelen er svart.


Hei, på Mattilsynets sider står det at man ikke skal spise fordøyelseskjertelen på kamskjell. Noen som vet hva det er, dvs. Upasteuriserte melkeprodukter (pasteurisering betyr at produktet er varmebehandlet). Flere oster kan være laget av upasteurisert melk (rå melk).


Myke oster laget av pasteurisert melk, som. Fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell overskrider øvre grenseverdi for bly og kadmium. Fjernes disse organene, kan de spises, melder Mattilsynet. Skjellene tar til seg næring ved å filtrere vann, noe som gjør at de kan inneholde fremmedstoffer.


Vær spesielt oppmerksom på: Gravet eller røkt fisk bør spises godt innenfor holdbarhetsdato (bakterier). Det er tidligere funnet høye verdier av kadmium og bly i nyre fra oskjell og kadmium i fordøyelseskjertelen til kamskjell. Mattilsynet har derfor etablert kostholdsråd for kamskjell og oskjell, der man rådes til å fjerne nyren fra oskjell før de tilberedes, og til kun å spise muskel og rogn hos kamskjell. Unngå krabbeinnmat fra skallet, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell. Unngå fiskelever, Svolværpostei og Lofotpostei.


Unngå upasteurisert melk og ost av upasteurisert melk. Listeria, som er en bakterie, er påvist i myke og halvmyke oster - som for eksempel brie og camembert - og i muggoster som gorgonzola. Unngå eksotiske fiskeslag som hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk. Advarsel mot fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o. Den mikrobiologiske kvaliteten til skjellene var gjennomgående god.


Resultatene viser at innholdet av fremmedstoffer i skjellene er generelt lavt. Skalldyr, fiskelever og noen spesielle fiskearter kan imidlertid være forurenset med miljøgifter. Se også opp for fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell.


Julebuffeter inneholder ofte er rikholdig ostefat. Her bør gravide være litt forsiktige.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg