mandag 24. november 2014

Hva er anoreksi

Det er viktig å få hjelp så tidlig som mulig. Kanskje tror du at vekttap er nøkkelen til et bedre, lykkeligere og mer vellykket liv. Anoreksi handler også om selvfølelse.


De vil vanligvis ikke søke hjelp for anoreksi , men de kan klage over relaterte symptomer som bortfall av menstruasjon, slitenhet, svimmelhet. Ofte er det foreldrene som ser problemet, er bekymret for deg og søker hjelp.

Tall viser at anoreksi er den mest dødelige psykiatriske lidelsen i Norge i dag. Personer med anoreksi opplever ofte en intens frykt for å legge på seg. Du bekymrer deg og føler deg hjelpeløs når den du er glad i sulter seg syk. Sykdommen går sjelden over av seg selv, men med riktig behandling er det gode sjanser for å bli helt frisk.


Det vanligste symptomet på anoreksi er altfor lav vekt i forhold til høyde og kroppsbygning - undervekt. De som utvikler anoreksi er ofte perfeksjonistiske, noe engstelige og forsiktige. Vitenskapsmenn er usikre på hva som forårsaker anoreksi , men man ser ofte på en kombinasjon av sosiale, psykiske og biologiske faktorer.

Puberteten er en periode i livet hvor mange ungdommer er usikre på hvilke prosesser kroppen går igjennom. En person som har anoreksi vil begrense hva og hvor mye man spiser. Lene Marie Fossen å spise. Nå håper hun at fotograferingen kan bli veien ut av sykdommen hun har levd med i år. Jeg har fått diagnosen anoreksi , skal til syden med venninner og gruer meg veldig.


Hva påvirker matlysten? Jeg må legge på meg og tror det kan bli vanskelig når jeg er på ferie, mye alkohol og lite usunn mat. Føler meg slapp på dagen å får ikke sove på kveldene, hva skyldes dette?


Sentrale faktorer i hva som fører til en spiseforstyrrelse kan være: Lav selvfølelse: Lav selvfølelse er et kjennetegn hos mange som utvikler en spiseforstyrrelse. Andres oppfatning kan bli styrende for egenverdet. Det blir vanskelig å like seg selv og anerkjenne egne følelser. Tynn, avmagret, blek og med flere lag tykke klær på kroppen – anoreksi rammer ikke så mange, men er svært synlig. Selv om anoreksi er den tilstanden man som oftest legger merke til, er bulimi og overspising mye mer vanlig.


Forskning viser at mellom 5- av de med anoreksi dør. Lav kroppsvekt: Under av forventet vekt, BMI på under 17.

For første gang er det funnet en genvariant som viser at anoreksi også kan ha metabolske årsaker, ikke bare psykiske. Mange føler skam og dårlig samvittighet. Den er tidligere funnet ved sykdommer som type 1-diabetes og leddgikt. Spiseforstyrrelser er psykiske lidelser.


Den som har en spiseforstyrrelse har ikke bare vansker med å forholde seg til mat, men også til egne tanker og følelser, og ofte til andre mennesker. Hittil har vi nok vært mest oppmerksomme på spiseforstyrrelsene anoreksi og bulimi, da de har vært mest omtalt i mediene etter at de viste seg å være utbredt innenfor idretten. Hver femte jente innenfor norsk eliteidrett har spiseforstyrrelser, og i noen idrettsgrener er hver tredje utøver rammet av matmisbruk. Dette er også den spiseforstyrrelsen som oftest kan bli farlig somatisk. Imidlertid er dette den sjeldneste av spiseforstyrrelsene, og forekomsten er om lag prosent av befolkningen.


Frykten for å legge på seg er ofte intens, og mange føler seg tykke selv om de egentlig er undervektige. Symptomer kan være undervekt, svimmelhet, opphør av menstruasjon og hårtap.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg