torsdag 13. november 2014

Menisk smerter

Bruskskader kan oppstå i hofteleddet. Særlig hos idrettsutøvere og andre som driver med uttalt fysisk aktivitet. Skadene gjør at små bruskfliker kommer i klem inne i hofteleddet, noe som kan utløse skarpe smerter og noen ganger låsninger i hoften.


De mest markante symptomene ved meniskskader er smerter i kneet og hevelser ved akutte skader. Smerter etter en vridning eller ved belastning er det vanligste symptomet.

Smertene er gjerne verst i leddets ytterstillinger. Disse smertene sitter mot innsiden av kneet hvis indre menisk skades, og mot utsiden hvis ytre menisk skades. Hevelse i kneet er et annet symptom som noen ganger er tilstede, men en hevelse kommer ikke alltid. Låsning i kneet - dvs at kneet ikke kan strekkes helt ut.


Hvis du har hatt en menisk reparasjon må du bruke krykker i cirka en måned for ikke bære vekt på kneet. Når kneet begynner å leges, vil legen forskrive rehabiliteringsøvelser. Ved akutt meniskruptur vil det normalt sett være både smerter i kneet og opphovning.


Operasjon av menisk.

Plutselig og sterke smerter i kneet. Vanskelig å bevege kneet. Kneet kan låses slik at du ikke får beveget det. Følelse av at kneet har gått ut av ledd. Ved samtidig rotasjon kan både sidebån flere sener, menisk og korsbånd rives over.


Skaden kan også oppstå ved en kraftig overstrekning (hyperekstensjon) i kneleddet. Umiddelbart etter skaden vil det som regel oppstå sterke smerter og sviktfølelse i kneet. Hvor tidlig man kommer igang med bevegelse og opptrening har stor betydning for hvor lang tid det tar før man blir bedre og kan vende tilbake til idrett eller normal aktivitet etter en meniskskade eller meniskoperasjon. Belastningen må ikke være så stor at det oppstår smerter og hevelser i kneet under eller etter øvelser. Ved at bevæge knæet igennem, kan man eventuelt fremkalde det, man kalder et menisk -klik som fremkommer, hvis man kan få menisken til at komme i klemme.


Der vil ofte fremkomme smerter ved belastning på den skadede menisk. Oppfølging ved fastlege. Pasienten bes ta kontakt med fastlege for utredning og oppfølging. Aktivitet og trening er foretrukken behandling, men ved manglende effekt kan det være aktuelt med henvisning til ortoped. Typisk vil legen spørre hvordan du skadet deg, om du har smerter i kneet og om kneet har tendens til å låse seg.


Ved undersøkelse vil legen se nærmere på kneet ditt.

For å sjekke om menisken på innsiden av kneet er skadet vil legen typisk utføre en menisk test som kalles for McMurray test. Symptomer på meniskskade er smerter langs leddspalten (mellom lårbenet og skinnebenet) og hevelse, enten på innsiden eller utsiden etter hvilken menisk som er skadet. Les om forebygging av kneskader og få gratis skadeforebyggende treningsprogram her. Man kan også oppleve at kneet låser seg og høre klikkelyder. Menisk genoptræning.


Genoptræningen efter en meniskskade er afgørende for, at du kommer tilbage i topform. Læs en beretning om, hvordan et meniskskadet knæ kom på ret køl her. Hvor mange tidligere blev opereret for meniskskader, anbefaler man nu i højere og højere gra at skaden forsøges trænet væk. Vanligste symptomer på meniskskade er sterke stikkende smerter i kneet som oftest på innsiden.


Etter lang tid med smerter i kneet,. Spesielt rotasjonsbevegelser pleier å påføre smerte, derfor opplever mange pasienter at de får vondt i kneet når de f. Smerter i kneet kan være skarpe og voldsomme – så tankene kan ofte gå mot brudd og nerveirritasjon, selv om det er ekstremt sjeldent i kneet. Dersom menisken blir skadet kan leddet få smerter ved bevegelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg