onsdag 5. november 2014

Årsaker til høyt stoffskifte

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. En overaktiv skjoldkjertel, tyreoidea, medfører høyt stoffskifte , hypertyreose.


Det er en sykdom som skyldes økt produksjon av hormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3), som lages i skjoldkjertelen.

Høyt stoffskifte skyldes for høy produksjon av hormoner i skjoldbruskkjertelen. Dette fører til at alle cellene i kroppen går på ”høygir”. Behandlingen tar sikte mot å normalisere stoffskiftet, fjerne plagene og behandle sykdommen i skjoldbruskkjertelen.


Lommelegen Vis mer. Andre årsaker til høyt stoffskifte er såkalte varme knuter (adenomer, knutestruma). Det økte innholdet i blodet kan enten skyldes økt frigivelse av hormoner pga.


Utvikling av høyt stoffskifte skyldes et samspill mellom arvelige forhold og miljøfaktorer, hvor røyking og for høyt eller lavt inntak av jod er de viktigste.

Sykdommene er derfor til en viss grad arvelige og mellom fem til ti ganger hyppigere hos kvinner enn hos menn. Graves sykdom er en autoimmun sykdom, hvor årsaken til antistoffdannelsen er ukjent. Der er noe som tyder på at miljøfaktorer som sigarettrøyking, stress, visse legemidler (Lithium) samt lavt og høyt jodinntak i noen tilfeller kan være årsaken til det forhøyede stoffskifte.


Hvordan oppleves for høyt stoffskifte ? Symptomene kan blant annet inkludere hjertebank, nervøsitet, tretthet, vekttap, svetting og stirrende blikk. Hos mennesker med hyperthyreose produserer skjoldbruskkjertelen for mye skjoldkjertelhormon. Når dette skjer, er kroppens stoffskifte økt, noe som kan føre til en rekke symptomer. Hyper = overdreven. Fastlegen din tar blodprøver som måler stoffskiftehormon og andre stoffer som kan si noe om årsaken til at du har høyt stoffskifte.


Hvis det blir funnet knuter i skjoldbruskkjertelen blir du henvist til ultralydundersøkelse og det vil bli vurdert behov for å ta prøve fra knuten (såkalt finnålspunksjonscytologi). Lavt stoffskifte gir en rekke symptomer som kommer snikende, og det er spesielt kvinner som rammes. Dermed øker mengden av disse hormonene i kroppen, og stoffskiftet øker. En vesentlig forskjell er at mens hypertyreose ( høyt stoffskifte ) som oftest kan la seg kurere i løpet av 1-år, krever hypotyreose (lavt stoffskifte ) livslang behandling.


Varigheten av en slik episode er gjerne ett til to år, men varierer mye. Knapt av pasientene med Graves’ sykdom har kun en episode med høyt stoffskifte – de andre har to eller flere.

Et mindretall får farlig høyt stoffskifte. Den nest vanligste årsaken til høyt stoffskifte , knutestruma, rammer oftest eldre. Personer som får radioaktivt iod som behandling for høyt stoffskifte , vil ofte utvikle lavt stoffskifte i løpet av måneder eller år. En annen viktig årsak til lavt stoffskifte er kirurgisk fjerning av skjoldbruskkjertelen. En svært sjelden årsak til lavt stoffskifte er svikt i hypofysen sin produksjon av TSH.


Dersom TSH er høy kan det indikere lavt stoffskifte. Er TSH lav kan det indikere høyt stoffskifte. Men man må også se på andre prøver for å stille en endelig diagnose, og kun en lege kan gjøre det.


En del leger doserer medisin enten for høyt eller lavt stoffskifte nesten utelukkende på verdien av TSH.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg