tirsdag 19. september 2017

Høyt kolesterol

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Høyt kolesterol gir normalt ikke symptomer.


Det regnes ikke som en sykdom i seg selv.

Balansen mellom LDL- og HDL- kolesterol er imidlertid viktig for å unngå sykdom. Andre risikofaktorer som røyking, høyt blodtrykk, overvekt og diabetes er også viktige, og det er viktig at legene ser disse i sammenheng med kolesterolnivåene. Høye kolesterolverdier gir normalt ingen symptomer, og det synes heller ikke utenpå. Det går an å være slank og ha høyt kolesterol , og det går an å være overvektig og ha helt fine kolesterolverdier.


Som regel oppdages høyt kolesterol når man tar en blodprøve hos legen, eller annen helsesjekk. Symptomer og tegn på høyt kolesterol. Pasienter med høyt kolesterol merker ikke tilstanden før en hjerte- og karsykdom har utviklet seg.

Hjertekrampe, hjerteinfarkt og hjerneslag er ofte de første symptomene på høyt kolesterol. Har du høyt kolesterol anbefales du å følge rådene for hjertevennlig kost. Dette kan vi gjøre noe med. Noen ganske få har imidlertid arvelig høyt kolesterol , en genfeil som gjør at leveren produserer for mye kolesterol , og da er nok utfordringen en helt annen. Sistnevnte gruppe behøver nok hjelp av kolesterolsenkende medisiner.


Kolesterol er ikke farlig i seg selv. Men jo høyere kolesterol , jo større risiko har du for å utvikle hjerte- og karsykdommer. I verste fall kan det føre til hjerteinfarkt og hjerneslag. Begge grupper fikk oftere infeksjonssykdommer enn de som hadde vanlig nivå av HDL- kolesterol.


Det tyder ifølge forskerne på at det er en sammenheng mellom HDL- kolesterol og immunforsvaret. Hva gjør HDL- kolesterol ? Med forhøyet kolesterol mener man vanligvis LDL- kolesterol , såkalt dårlig- eller farlig kolesterol. Men også totalkolesterol eller nivået av fettsyrer kan være forhøyet. Les hva som er årsaker til høyt kolesterol og andre risikofaktorer ved høyt kolesterol. Normale kolesterolverdier er avhengig av kjønn og alder.


Det er i dag faglig enighet om at høyt kolesterol er en viktig risikofaktor for utvikling av hjertesykdom som angina pectoris (hjertekrampe) og hjerteinfarkt.

Det viser også statistikken for salg av kolesterolsenkende midler. Man antar at mellom 15. Du bør måle kolesterolnivået ditt jevnlig. Høyt blodkolesterol er ingen sykdom. Det måles enkelt hos legen via blodprøve.


Dersom denne prøven viser at du har forhøyet nivå av kolesterol , bør legen din tilby deg en måling av LDL- kolesterol , HDL- kolesterol og triglyserid. Ved hjelp av kosthold- og livsstilsendringer kan du redusere mengden kolesterol i blodet. Endringer i kostholdet kan redusere LDL- kolesterol og triglyserider. Her er anbefalinger fra National Cholesterol Education… Bønner og nøtter vs.


Har man høyt kolesterol , er det viktig å begrense inntaket av mettet fett og kolesterol med kosten, og helst unngå transfett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg