onsdag 6. september 2017

Diabetes høyt blodsukker

Diabetes type Ved høyt blodsukker settes insulin for å få det ned. Hvis bldosukkeret er høyt over lang tid kan du utvikle syreforgiftning. I urinen omdannes ketosyrer til aceton, som også pustes ut og det lukter aceton av pusten. Ikke alle kjenner denne lukten selv, spør derfor ev. Et høyt blodsukker over lang tid øker risikoen for å utvikle senkomplikasjoner.


Diabetes høyt blodsukker

Et svært forhøyet blodsukker som utvikler seg over noen dager, kan forårsake en akutt, livstruende tilstand hos personer med diabetes type 1. En slik tilstand inntrer imidlertid svært sjelden ved diabetes type 2. Hvem får høyt blodsukker ? Høyt blodsukker ved diabetes type kan føre til endringer i netthinnen. Ubehandlet kan dette føre til synstap og til slutt blindhet. Synstap kan forhindres ved korrekt behandling lokalt i øyet (i kombinasjon med god blodsukkerkontroll). Det er ubehagelig nok å ha høyt blodsukker , om man ikke skal ha dårlig samvittighet i tillegg.


Fysiske og følelsesmessige symptomer. Jeg opplever veldig tydelige, symptomer på både høyt og lavt blodsukker , og ikke minst kommer symptomene raskt. Noe som gjør det enklere og gir en ekstra motivasjon for å jobbe for lavt blodsukker. Det hjalp meg til å huske å justere blodsukkeret før det ble altfor høyt.


Diabetes høyt blodsukker

På sikt førte dette til et bedre langtidsblodsukker. Dersom man ikke skiller ut nok insulin i forhold til behovet, som ved diabetes , blir glukose værende i blodstrømmen og man får da et høyt blodsukker. Dette kan resultere i at man blir sliten og trett, da cellene i kroppen ikke får den energien de trenger for å fungere optimalt. Den skyldes at kroppens immunapparat angriper insulinproduserende celler i bukspyttkjertelen, som etter hvert mister evnen til å produsere insulin. Type 1- diabetes kan debutere i alle aldre, men som regel før år.


Insulinbehovet kan stige mye selv om du ikke spiser. For øvrig gjelder de samme forholdsreglene som nevnt ovenfor også for deg med diabetes type 2. Når sykdommen oppdages, så baseres jo diagnosen på at det måles forhøyede blodsukkerverdier, eller hyperglykemi. Alvorlig høyt blodsukker med økt surhet i blodet er imidlertid en tilstand som ses nesten bare blant personer med diabetes type 1. Hvordan holde et stabilt blodsukker ? Hos personer uten diabetes er dette samspillet nøye regulert av kroppen selv. Vi pleier å assosiere høyt blodsukker med diabetes , men sannheten er at dette ikke er det eneste problemet. I virkeligheten kan noen lide av dette problemet og ikke engang innse det til å begynne med.


Så, hvis du tror dette kan være tilfelle for deg, legg merke til signaler som kroppen din kan sende deg. Blodsukker : Dette kan være grunnen til at du har høyt blodsukker og dette kan du gjøre med saken. Også tablettbehandlede diabetiker kommer seg ofte i gjennom akutte sykdommer uten for høyt blodsukker. Starter man først insulinbehandling i en slik situasjon blir det ofte til at man fortsetter med det senere også. Dawnfenomenet eller Somogyi-fenomenet.


Sistnevnte er et resultat av for høy insulindose kvelden før. Den største utfordringen i behandlingen av diabetes er å regulere blodsukkeret så godt at man unngår skader på lang sikt, uten at behandlingen fører til alvorlige episoder med lavt blodsukker (hypoglykemi). Målet med behandlingen av deg som har diabetes type er derfor å forsøke å stabilisere blodsukkeret slik at det ikke blir for høyt.


Diabetes høyt blodsukker

For deg med insulinavhengig diabetes , vet du sikkert at det kan være en utfordring å tilpasse insulinmengden til karbohydratinntaket. PH-verdien i magesekken. Lavere PH i magesekken fører til saktere tømming av denne og mer stabilt blodsukker , noe som igjen gir mer langvarig metthetsfølelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg