torsdag 21. september 2017

Influensa smittefare

Influensa smittefare

Vi Apotek er opptatt av du som kunde skal få gode råd og riktige produkter. Vår kunnskap - din trygghet. Se mer og kjøp her!


Influensa smittefare

Norsk teknologi fjerner bakterier, virus og sporer fra rom og utstyr. Når bør du kontakte lege, og hvem bør vaksinere seg? Gravide, eldre og kronisk syke er mer utsatt for alvorlig sykdom.


Spørsmål og svar om influensa og influensavaksine. Forkjølelse er litt verre å svare på, fordi mange forskjellige virus (som rhinovirus, RS-virus, adenovirus). Symptomer på influensa. Ved typisk influensa kommer symptomene brått med feber, muskelsmerter, hodepine og påvirket allmenntilstand. I tillegg luftveissymptomer som rennende nese, sår hals og tørrhoste.


Mageplager som oppkast og diaré er sjeldne hos voksne, men kan opptre hos barn. To ulike typer influensa , A og B, forårsaker årlige utbrudd eller epidemier av varierende styrke hos mennesker. Viruset gir som oftest en infeksjon i store deler av luftveiene og rammer hele kroppen med høy feber, muskelsmerter, hodepine og slapphet. Influensa varer oftest i sju til ti dager. Den skyldes virus som er litt forskjellige fra influensaviruset året før, man er derfor ikke fullt immun mot neste års influensa.


Sesonginfluensa kommer hver vinter. De inndeles i influensa type A med undergrupper og influensa type B. Alvorlig sykdom forekommer sjelden utenom risikogruppene. Det finnes en godkjent vaksine som kan beskytte mot influensa A(H5N1)-virus, men den er ikke kommersielt tilgjengelig.


Influensa smittefare

Vanlig sesonginfluensavaksine gir ikke beskyttelse mot A(H5)-virus. Personer som har vært eksponert for kjent influensa A(H5) skal følges i dager med tanke på utvikling av symptomer. Smittefare ved forkjølelse. Fra du er smittet til du er syk går det vanligvis to til tre dager.


For å unngå å smitte andre bør du hoste i armkroken eller i et lommetørkle. Bruk papirlommetørklær til å pusse nesen og kast lommetørkleklærne straks etter bruk. I mer alvorlige tilfeller kan influensa føre til lungebetennelse, som kan være farlig særlig for små barn og eldre. Forkjølelse og influensa har visse symptomer til felles, og i lettere tilfeller kan influensa ligne forkjølelse. Men influensa er en mer alvorlig sykdom, og skyldes en helt annen familie av virus.


Fakta om influensa Hva er influensa ? Sykdommen varer normalt i 3-dager, men man er ofte slapp og trøtt i 2-uker etterpå. Gjør ellers som du pleier når du er syk. Hvilke virus man hvert år velger å vaksinere mot i influensavaksinen, er basert på ekspertråd fra WHO som forsøker predikere hvilke virus som kommer til å dominere i den kommende epidemien, blant annet basert på utviklingen som skjer i andre land i verden – vaksinens sammensetning evalueres derfor hvert år.


Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Der er stor forskel på hvor syg man bliver af influenza. Især ældre og personer med svagt hjerte eller rygerlunger bliver meget syge.


Influensa smittefare

Det anbefales, at personer med kroniske sygdomme, ældre, overvægtige og gravide bliver vaccineret i oktober eller november måned hvert år. Sykdommen går i så og si alle tilfeller over av seg selv, etter 3-uker, (variabelt) og når kroppen har begynt å få kontroll over infeksjonen, reduseres smittefaren litt etter litt. Legen understreker at det ikke er stor smittefare på fly, og at gode hepafiltre renser luften for bakterier og virus om bord. Alt hvad du skal vide om influenza.


Er man rammet av influensa eller omgangssyke rådes man til å holde seg hjemme en dag eller to ekstra. Men ved en mindre forkjølelse er utsiktene bedre. Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet.


Kan man blive behandlet for influenza?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg