torsdag 28. september 2017

Årsaker til anoreksi

Det er ingen holdepunkter for at det finnes enkeltstående faktorer som er mulig å isolere som årsaker til anoreksi , og de fleste forskere mener at lidelsen skyldes en sammensetning av ulike forhold. Tvillingstudier anslår at det kan finnes en genetisk komponent i utviklingen av anoreksi. Sist oppdatert: 05.


Spiseforstyrrelser er et ytre tegn på en indre følelse. Matinntaket hos en person med spiseforstyrrelser er ikke styrt alene av sult eller metthetsfølelse, men av et komplisert samspill mellom psykologiske og biologiske faktorer. For første gang er det funnet en genvariant som viser at anoreksi også kan ha metabolske årsaker , ikke bare psykiske. Den er tidligere funnet ved sykdommer som type 1-diabetes og leddgikt.


En person har en spiseforstyrrelse når tanker, følelser og atferd i forhold til mat, kropp og vekt begynner å begrense livsutfoldelsen og forringe livskvaliteten. Personen blir over-opptatt av kropp, vekt, utseende og matinntak. Grensen mellom et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt og det å ha en spiseforstyrrelse er glidende. Denne studien, som viser at anoreksi også kan ha stoffskifte årsaker , kan være den genetiske faktoren professoren etterlyste. Kanskje vil de fagmiljøene som hevder at det utelukkende er psykiske årsaker til anoreksi måtte revurdere sine standpunkter, og akseptere at anoreksi også kan være en metabolsk sykdom.


Årsaker til anoreksi

Personer med anoreksi opplever ofte en intens frykt for å legge på seg. Mange føler at kroppen er stor og tykk, til tross for at man har en vekt langt under normalen. På denne tiden, ingen bestemt årsak til anorexia nervosa er fastsatt. Imidlerti forskning innenfor medisinske og psykologiske felt fortsetter å undersøke mulige årsaker. Mister også menstrasjonen.


Forekomsten av anoreksi angis til ca. Det er psykologiske årsaker til anoreksi , som gjør at man for eksempel opplever vekten som feil, i tillegg kan det altså være metabolske mekanismer som gjør at man er disponert for å for eksempel reagere på slanking på en unormal måte. Noen eksperter sier at folk med høyest risiko for seksuell anoreksi er de som har opplevd fysisk eller psykologisk overgrep. Men det betyr ikke at det er den eneste årsaken.


Årsaker til anoreksi

Det anslås at forekomsten av anoreksi i befolkningen er omtrent prosent. Til sammenlikning er forekomsten av bulimi og overspisingslidelse henholdsvis 1-prosent og 2-prosent. Hva er årsaken til anoreksi. Vitenskapsmenn er usikre på hva som forårsaker anoreksi , men man ser ofte på en kombinasjon av sosiale, psykiske og biologiske faktorer.


Puberteten er en periode i livet hvor mange ungdommer er usikre på hvilke prosesser kroppen går igjennom. Det er viktig å presisere at diagnoser er ment som et medisinsk verktøy og at mange som har et problematisk forhold til mat, kropp, vekt og trening ikke vil kjenne seg igjen i de ”rene” diagnoseformene. At rollen til stoffskiftet ikke har blitt tatt hensyn til , kan ha bidratt til de dårlige behandlingsresultatene for denne sykdommen, fortsetter hun. Også en tidligere studie som Folkehelseinstituttet deltok i, har knyttet anoreksi til stoffskifteproblemer.


Årsaker til anoreksi

Den eksakte årsaken til anorexia nervosa er ikke kjent. Folk som utvikler anoreksi , kan ha et negativt kroppsbilde. De kan være fokusert på å være perfekt.


Andre faktorer som biologi, miljø og psykologi antas å spille en rolle. Eksperter ser nå hyperaktivitet som en viktig psykopatologi av anoreksi. Lider føler seg ufullkomne og prøver å disiplinere sine kropper i denne forvrengte oppfatningen - til slutt dødelig. Både arv og miljø bidreg til anoreksi , men det har fram til no ikkje vore kjent kva genetiske risikofaktorar som kan vere årsaker ligg til grunn for sjukdommen.


Årsaker til anoreksi

Den omfatter ofte sammensatte årsaker til spisevegring, og til tross for at pasienten er underernært, kan aktivitetsnivået være høyt. Frykten for å bli overvektig holder seg, uansett hvor mager hun eller han er. Det er mange faktorer som kan føre til anoreksi. Det kan være på grunn av arvelighet, infeksjon og mage-problemer, som er noen av de biologiske årsaker til denne lidelse.


Forskning har vist at mennesker som lider av anoreksi på grunn av biologisk grunn har høyt kortisol, noe som resulterer i stress. Anoreksi (spisevegring) er en svært alvorlig sykdom. Selv om det kan være vanskelig, er det viktig å få hjelp.


Kroppsvekten er minimum under forventet vekt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg