onsdag 13. september 2017

Narkolepsi medisin

Narkolepsi er en nevrologisk søvnsykdom. Hovedsymptomet er stor og uimotståelig søvntrang på dagtid med søvnanfall. I monotone situasjoner kan man plutselig sovne på upassende steder og tidspunkt, f. Pasienter med narkolepsi går inn i REM søvn kort tid etter innsovning, og mange av symptomene ved narkolepsi skyldes denne REM-søvnforstyrrelsen.


Ved narkolepsi kan man ofte påvise en spesiell vevstype, og det er derfor også vanlig å ta en blodprøve ved mistanke om narkolepsi. Menn og kvinner rammes ganske likt. Familiemedlemmer til en person med narkolepsi har noe økt risiko for tilstanden - studier har vist at en til to prosent av de nærmeste slektningene kan ha tilstanden. Tilstanden regnes som en autoimmun sykdom, men det er ikke kjent hva som utløser den immunologiske prosessen som skader cellene som produserer hypokretin. Hvor sterke symptomene er og hvor mye det påvirker hverdagen, varierer fra person til person.


Symptomene på narkolepsi kan i mange tilfeller håndteres slik at man kan delta i normale aktiviteter. Mange eksperter anbefaler følgende: Diskuter alle endringer i symptomer og mulige bivirkninger av medisin med legen din. Finn fram til din egen måte å mestre symptomene på, og de situasjoner som utløser katapleksi.


Det antas at rundt tre millioner mennesker i verden er rammet av narkolepsi med symptomer som varierer fra knapt merkbare til sterkt hemmende. Virkningsmekanisme: Dempende effekt på CNS som reduserer ekstrem søvnighet på dagtid og katapleksi hos pasienter med narkolepsi , og som gir mindre fragmentert nattesøvn. Antas å virke ved å fremme slow wave-søvn (deltasøvn) og sikre nattesøvn. Indikasjoner Behandling av overdreven søvnighet hos voksne assosiert med narkolepsi , med eller uten katapleksi.


Overdreven søvnighet er definert som vanskelighet med å opprettholde våkenhet og en økt sannsynlighet for å sovne i upassende situasjoner. Kryger, en ekspert i medisin og søvnpsykologi, sier at det er få lidelser som er mer komplekse enn narkolepsi. I tillegg utvikler mange anfall med plutselig kraftsvekkelse i kroppen (katapleksi) utløst av emosjonelle påvirkninger som stress, glede, sinne o. En multimodal tilnærming er mest effektiv ( medisiner , en vanlig søvnplan om natten og planlagte lur i løpet av dagen) er nødvendig for det mest gunstige utfallet.


Sammenhengen som forventet sterk – Sammenhengen mellom vaksinasjon og narkolepsi var som forventet sterk. Etter tre års oppfølging var risikoen for narkolepsi om lag fem ganger høyere for vaksinerte enn for ikke-vaksinerte. Selv om det er ingen kur for narkolepsi det kan behandles med medisiner.


Dette som følge av de rapporterte tilfellene av narkolepsi. Det er ikke sett en økning i forekomst av narkolepsi blant vaksinerte over år. Fikk narkolepsi – tok tilbake livet sitt. Da hun fikk diagnosen, raste livet sammen.


Halvannet år etter at hun mistet alt, holder Kelsey Biddle motivasjonsforedrag om hvordan hun tok tilbake livet etter narkolepsi -diagnosen. Jeg følte at jeg mistet identiteten, intelligensen, selvtilliten og uavhengigheten. En type akutt hudlidelse med rødt blemmelignende utslett som kan forårsakes av medisiner , infeksjoner eller sykdom. Betennelse i slimhinnen og lymfatisk vev i svelget (farynks).


Skyldes som regel en infeksjon av virus () eller bakterier (). Noen medisiner du kjøper på apotek, for eksempel forkjølelses- og allergimedisiner, kan føre til døsighet som bivirkning. Du bør unngå å ta denne typen medisiner om dagen hvis du har narkolepsi , da de kan gjøre døsighet på dagen verre. Snakk med en fastlege eller farmasøyt hvis du er usikker på hvilke medisiner som forårsaker. Hva forårsaker narkolepsi ? Den nøyaktige årsaken til narkolepsi er ukjent.


Imidlertid har de fleste med narkolepsi og katapleksi en redusert mengde hjerneprotein kalt hypokretin. Uttalt narkolepsi vil være uforenlig med dykking. Hvis søvnanfallene er langvarige, og ikke minst hvis man er mye plaget med katapleksi, så vil man ikke være i stand til å ta vare på seg selv eller andre under vann. Diagnosen får betydning for retten til å føre bil. Vil lage nesespray mot narkolepsi Kan være på markedet om fire år Foreldre: Vil kunne gi fantastisk endring i livskvalitet.


Norske og internasjonale forskere tror de vil klare å utvikle en. En fagblogg om medisin og helse ved NTNU Stikkord:.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg