onsdag 6. september 2017

Bipolar lidelse

Tyngden og den omsluttende effekten av en vektdyne kan bidra til bedre og dypere søvn. Kjøp din vektdyne her og få gratis frakt! Har du bipolar lidelse type opplever du mer enn én episode av depresjon og mani.


En som har en bipolar lidelse kan ha store svingninger, og tilstanden pendler mellom dyp depresjon og passivitet til oppstemthet og en svært aktiv væremåte - også kalt mani. Hva er bipolar lidelse ?

Mangenbsp;med bipolar lidelse erfarer sykdomsvariasjoner knyttet til årsti og det eksisterer nå forskning som støtter at endringer i lysforholdene kan fremkalle bipolare episoder. Det ser ut til at personer i manisk fase er ekstra følsomme for blått lys (som vi naturlig eksponeres for fra sola, men også kunstig fra LED-belysning), og at det blå lyset holder i gang den maniske episoden. Den kan ramme alle lag av befolkningen, kvinner som menn.


Om man inkluderer alle undervarianter er mellom fire og fem prosent av oss er rammet denne psykiske sykdommen. Noen blir syke allerede som barn, selv om det er uvanlig, og noen blir syke senere i livet. Ved bipolar lidelse har man har unormalt store svingninger i stemningsleiet.


Depressive, irritable og energiske faser er kjennetegn på bipolar lidelse. Nina Emilie (28) har bipolar lidelse : – Jeg har jobbet med å finne balansen mellom hva som er for mye og for lite Pasienter med bipolar lidelse må hele tiden kjempe imot å gjøre det de har mest lyst til å gjøre.

Listen over kjente personer med bipolar lidelse , tidligere kalt manisk depressiv lidelse , har blitt lang på grunn av økt åpenhet rundt diagnosen. Behandlingen er omfattende og livsvarig. Både medikamentell behandling og psykologisk behandling er nødvendig for å gi be.


Min bipolare lidelse. Hansen har skrevet utfyllende om hvordan livet hennes har vært både før og etter diagnosen bipolar lidelse , om sine opp- og nedturer, om å bli elsket for den man er. Det er mange faktorer som bidrar til utviklingen av bipolar lidelse.


Disse inkluderer genetiske faktorer, biokjemiske, psykodynamiske og miljømessige faktorer. De to vanligste typene, type I og type II har depresjoner over flere uker til felles. I det diagnosesystemet som brukes i Norge (ICD-10) finnes ikke dette skillet, men dette er noe som er hentet fra amerikansk praksis (DSM-5).


Livstidsforekomsten af bipolar lidelse er mellem 1- , og sygdommen starter oftest med en depressiv episode. Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner. En person som har en bipolar lidelse , kan pendle fra dyp nedstemthet og passivitet til oppstemthet og høyt aktivitetsnivå. Dette i motsetning til unipolar stemningslidelse, som kjennetegnes av tilbakevendende depresjoner. Derfor stilles diagnosen ofte først mange år etter at sykdommen bryter ut.


Bipolar betyr to poler. Foreldre til barn med bipolare lidelser beskriver symptomer hos barna før tre års alder – søvnvansker, humørsvingninger, sinne, uro og angst (). Selv om symptomene synes uspesifikke, skiller disse barna seg fra barn med annen psykisk lidelse og fra friske barn.

Psykoedukasjon i gruppe er en behandlingsform som er anbefalt i nasjonal faglig retningslinje ved bipolar lidelse. Vestre Viken leder et nasjonalt nettverk for fagpersoner som jobber med denne behandlingsformen, som stadig flere helseforetak tar i bruk. Det vil som regel være mer krevende å stille bipolardiagnose jo yngre barnet eller ungdommen er. Licht og klinisk psykolog Krista N. Straarup, Klinik for Mani og Depression, Psykiatrisk Hospital i Århus.


Om heftet Dette heftet er for deg som har fått diagnosen bipolar lidelse. Her kan du lese om hvordan andre i samme situasjon har opplevd å få og å leve med diagnosen. Velutdannet, men uføretrygdet. Høy utdannelse gir redusert risiko for uføretrygd.


Ukens doktor, Helle Schøyen, har forsket på sammenhengen mellom bipolar lidelse og uførhet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg