onsdag 13. september 2017

Gravid og forstoppelse

Hvor vanlig er det å få treg mage når man er gravid ? Treg mage og forstoppelse er en vanlig plage i graviditeten, svært mange gravide opplever dette. Mellom til prosent av alle gravide opplever forstoppelse. Forstoppelse og treg mage er en vanlig plage hos gravide.


Dersom forebyggende tiltak ikke er nok, finnes det legemidler mot forstoppelse gravide kan bruke. Under svangerskapet påvirkes tarmen av hormoner som gjør at tarmpassasjen tar lengre tid.

Andre årsaker til forstoppelse kan være lavt fiberinnhold i kosten, for lavt væskeinntak, høydosetilskudd av jern og lite fysisk aktivitet. Begreper som treg mage, obstipasjon eller forstoppelse brukes for å beskrive at avføringen går uvanlig sent gjennom tarmsystemet og er vanskeligere å få ut. Den gravide føler seg gjerne ”oppblåst” i magen og kan ha magesmerter.


Avføringen kommer sjeldnere enn ellers og er hard og knollete. Mange gravide opplever at de får forstoppelse i større eller mindre grad. I graviditeten må en tenke mer på matvanene sine enn ellers.


Hele fordøyelsen påvirkes nemlig av hormonenes innflytelse på tarmene. Nogle er så generede, at de føler sig utilpasse og har lidt ondt i maven hele tiden. Der kan være flere årsager til at man får forstoppelse , når man er gravid.

Når du er gravid , blir blodet ditt prioritert til de viktigste områdene i kroppen, nemlig livmoren, sier hun. Jordmoren forklarer at tarmen blir et nedprioritert område under graviditeten, og når tarmen jobber tregere vil den få mindre blodforsyning. Dermed kan du få treg mage, og hemoroider kan oppstå lettere. Vanlige årsaker til forstoppelse er arvelige forhol for lite fiber i kostholdet, at du drikker for lite væske eller at du mosjonerer for lite.


Hvilke andre produkt hjelper bra mot forstoppelse ? Begynner å bli lei av så mye svisker. Drikker mye vann, da jeg som gravid har den bivirkningen at jeg er så tørst hele tiden. Om jeg har dilla på noe, så er det definitivt vann. Oppblåst mage gravid , treg mage eller forstoppelse. Grunnen til at gravide ofte får vondt i magen og opplever mageplager som luft i magen, treg mage eller forstoppelse , er at kroppen produserer en rekke hormoner under graviditeten.


Hormonene bidrar til å gjøre vevet i kroppen bløtere, for å gjøre den i stand til å utvide seg. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. Den rammer særlig kvinner, eldre, fysisk inaktive, de med fiberfattig kost.


Gravid med forstoppelse Hva er grunnen? Som gravid er du særligt udsat for at få forstoppelse. Din krop ændrer sig rent fysisk, og måske er dit overskud til fx at motionere ikke særlig stort.


De første måneder af graviditeten døjer mange gravide med kvalme.

Det er ikke farlig. Men hvorfor forstoppelse , og er der noget, du kan gøre ved det? Hvorfor får jeg forstoppelse som gravid ? Når du bliver gravid , øges mængden af progesteron i din krop ganske betydeligt. Lavt fiberinntak, lavt væskeinntak, bruk av jern og mangel på mosjon øker sjansen for å få forstoppelse. For å redusere sjansen bør du altså mosjonere mer, drikke mye vann, og spise mer fiberrik mat som grove kornprodukter, grønnsaker og frukt.


Dersom dette ikke hjelper, kan du snakke med legen din, og eventuelt få hjelp til å finne. Jeg er gravid i uke 1 og sliter sånn skikkelig med forstoppelse ! Men jeg har prøvd så mange tips og triks nå uten at det hjelper. Vet at svisker skal være bra, men blir så utrolig kvalm bare av tanken på å spise.


De vanligste er for lite væske og fiber i maten, mye stillesitting, stress og lite fysisk aktivitet. Dårlige avføringsvaner, for eksempel at man stadig utsetter toalettbesøk, kan også bidra til forstoppelse. Der sker nemlig store hormonelle forandringer i kroppen, når man bliver gravid.


Specielt med de kvindelige kønshormoner (østrogen og progesteron) sker der forandringer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg