tirsdag 19. september 2017

Hva er hepatitt c

Hva er hepatitt C ? Viruset smitter gjennom blod. Inkubasjonstiden, tiden fra smitte til sykdom, er til uker. Sykdommen forårsakes av hepatitt C -virus (HCV) som er et virus i familien flaviviridae.


Akutt hepatitt kan ha et svært varierende bilde, fra subklinisk infeksjon, som forløper uten symptomer, til alvorlig fulminant hepatitt med høy dødelighet.

I Norge er forekomsten høyest blant stoffmisbrukere, men det har også vært epidemier blant menn som har sex med menn. Smitte skjer hovedsakelig gjennom blod. Les mer på Apotek 1. Kronisk hepatitt kan bl. I noen tilfeller lykkes det ikke å finne sykdomsårsaken hos personer med kronisk hepatitt : Smittsom virushepatitt av typene hepatitt B, hepatitt C og hepatitt D. Ny behandling for hepatitt C gjør at over prosent av de som er smittet kan kureres.


Behandlingen er trygg og har få bivirkninger.

Det er derfor viktig at alle som kan ha blitt utsatt for mulig smitterisiko for hepatitt C blir undersøkt med en blodprøve. Fakta om hepatitt A, B og C (brosjyre) Fakta om hepatitt A, B og C omhandler symptomer, smittemåte, smitteforebyggende tiltak og hva helsevesenet kan tilby av behandling og oppfølging. Brosjyren finnes på forskjellige språk. Alle med hepatitt C bør være svært forsiktige med inntak av alkohol, og helst ikke drikke i det hele tatt, da dette er ekstra skadelig for leveren.


Dersom du har hepatitt C , kan sunt kosthold og regelmessig mosjon bidra til å holde leveren så frisk som mulig. Det finnes ingen vaksine mot hepatitt C. Kroppen kan nedkjempe viruset på naturlig måte uten behandling. Del aldri sprøyter og sprøytespisser med andre.


Unngå å dele barbersaker og tannbørste med en smittet person. Hepatitt C virus finnes i blodet til smittede personer. Dessverre finnes det enda ingen vaksine mot hepatitt C. Unngå å drikke alkohol hvis det er tegn på aktiv leverbetennelse i. I Norge er det klart høyest forekomst av hepatitt C blant sprøyte-rusmisbrukere.


Sjukdomen er ofte kronisk og vert årsaka av hepatitt C -virus som fyrst og fremst smittar ved blodkontakt. Den norske legeforening har gjennom Norsk forening for infeksjonsmedisin, Norsk gastroenterologisk forening, Norsk forening for rus- og avhengighetsmedisin og Norsk barnelegeforening nedsatt et utvalg med den oppgaven å gi retningslinjer for utredning og behandling av hepatitt C -virus (HCV)-infeksjon.

De vanligste er hepatitt A, B og C -virus. Hebatitt B smitter via blo spytt og seksuell kontakt. Infeksjonen blir kronisk hos opptil prosent av de smittede. Verdens helseorganiasjon estimerer at rundt millioner mennesker har kronisk hepatitt C. Hiv og hepatitt C smitter ikke gjennom spytt. Kriminalomsorgen ønsker å ta i bruk spyttehetter for å forebygge smitte av hiv og hepatitt C. Sykdommen kan gi svært forskjellige forløp, noen blir kvitt viruset helt, mens andre kan utvikle alvorlig leversykdom som i verste fall kan være dødelig.


Med ny og bedre behandling kan de aller fleste bli friske. Ikke alle blir syke etter å ha blitt smittet med viruset. Mange i den eldre garden av rusavhengige er i risikosonen nå. Leveren deres begynner å bli skrumplever. Har du gått med hepatitt C ubehandlet i over år, har du prosent sjanse for å få leverkreft.


Normalt skal ikke hepatitt C smitte gjennom sex, men føl deg likevel frem og utvis forsiktighet overfor nye partnere. Bruk kondom for å være helt sikker og ha ren samvittighet. Det ser ut til at sjansen for at hepatitt C smitter gjennom sex øker hvis man ofte bytter partner, er HIV-smittet eller har andre kjønnssykdommer.


Dette betyr at du aldri deler nåler og praktiserer riktig protokoll hvis du noen gang trenger å bli utsatt for kroppsvæsker. Ifølge de nye reglene skulle legemidlene kun forskrives til pasienter som har utviklet signifikant leverfibrose (F2-F4).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg