torsdag 7. september 2017

Blemmer i halsen

Blemmer i halsen

Sår og blemmer i munnen er som oftest forbigående og skyldes vanligvis after (munnskold) eller trøske (soppinfeksjon). After går normalt over av seg selv, mens trøske som regel krever behandling med soppdrepende midler. Der det foreligger forandringer, starter disse som små røde flekker som etter hvert hever seg litt over slimhinnen.


Slimhinnen i ikke-involverte deler av svelget ser normal ut. Ved betennelse som skyldes et bestemt virus (coxsackie A virus) vil det typisk være små blemmer på mandlene og den bakerste del av ganen. Har du halsbetennelse med bakterier eller virus blir halsen sår. Det er en vanlig tilstand som ofte opptrer som del av et annet sykdomsbilde, som for eksempel forkjølelse.


Virus er den hyppigste årsaken til sår hals. Noen virus kan gi svært kraftige halsinfeksjoner. Kyssesyke er forårsaket av et virus. Svelgkreft betyr i denne sammenheng kreft i den delen av halsen som er rett innenfor munnen (orofaryngeal kreft).


Norge av kreft i munnhulen og svelget. Tidlig diagnose medfører at sykdommen i de fleste tilfeller kan behandles med svært godt resultat. Det er likevel blitt avløst av klumpfølelse i halsen for ca uker siden. Følsen har aldri vært der konstant og nå kjenner jeg det en til ganger om dagen.


Følelsen er og har aldri vært der om morgenen. Allikevel er det slik at dersom du får vondt i halsen , så er virus en langt vanligere årsak enn streptokokker. Virusinfeksjoner skal aldri behandles med antibiotika, og selv i de tilfellene hvor det påvises streptokokkinfeksjon, er det ikke alltid nødvendig med antibiotika, forklarer sier Ole Petter Hjelle, fastlege og førstelektor ved Høyskolen Kristiania. Trøske vises vanligvis som hvite fortykkede flekker i munnen. Munnen kan føles sår, og du kan få en brennende følelse på tungen.


Blemmer i halsen

Har du har trøske i halsen , kan du få problemer med å snakke eller svelge skikkelig. Dette kan gjøre at du føler deg uvel. Noen opplever at maten smaker annerledes når de har trøske.


I løpet av tre-seks dager vil et utslett med små blemmer vise seg. Blemmene blir fylt med puss og kan etter hvert begynne å blø. Som regel blir regionen rundt brystkassen rammet, men noen får også utslett på halsen og i ansiktet. Soppinfeksjoner: Soppinfeksjoner kan minne om flere andre hudsykdommer. Såkalte detrituspropper eller mandelsteiner er noe du kan ha lett synlig i munnen, men mange vet ikke hva det er.


De gule klumpene lukter dårlig ånde, og i noen tilfeller bør de fjernes. Ved noen typer virusinfeksjoner kan man se kraftig rødhet og små blemmer i svelget (herpangina). I forbindelse med en legekonsultasjon vil det ofte være aktuelt å ta en halsprøve for eventuelt å påvise streptokokker, og en infeksjonsblodprøve (CRP) som gjør legen bedre i stand til å skille mellom en virus- og en bakterieinfeksjon. En år gammel mann trodde han hadde mistet løstennene sine under et sykehusbesøk. Etter å ha hostet opp blod i åtte dager viste det seg at de satt fast i halsen hans.


Min samboer har p 4. Halsbetennelse - Halsbetennelse er vanlig ved forkjlelse, og skyldes virus eller bakterier. Dersom det oppstr blemmer eller andre forandringer br du oppske en lege Dersom bamet har vondt i halsen og i tillegg feber mer enn et par dager, kan det vre snakk om. Der kan ogs vre vskefylte blemmer som lett sprekker og 20.


Rundt munnen fr den rammede rdt utslett og mme, vskefylte blemmer. Syfilis og kjønnsvorter er også mulig å få i halsen , men dette er sjeldent. Det er ikke umulig å pådra seg HIV ved oralsex, men viruset smitter bare dersom den som utfører oralsex har sår eller rift i munnen som viruset kan smitte gjennom. Det er en lang rekke tilstander som kan gi utslett med blemmer i huden.


På fagspråket kalles små blemmer vesikler og store blemmer bullae. Blemmedannelse skyldes at det øverste hudlaget løsner, og deretter fylles med klar veske eller verk. Våre hudleger har oppsummert de vanligste årsakene til utslett med blemmer under. Faguttrykket for forkjølelsessår er herpes labialis, det betyr leppeherpes, men munnherpes er også et uttrykk som brukes. Spiserørstemme er en teknikk der man svelger luft ned øvre del av spiserøret, slik at den kan presses kontrollert opp og artikuleres som om den kom fra stemmebåndene.


Blemmer i halsen

Munnsår må ikke forveksles med after.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg