mandag 25. september 2017

Lungebetennelse smittsomt

Denne lungebetennelse -varianten er nok den mest smittsomme , og man er mest smittsom i starten av sykdomsforløpet, forklarer Tangen, men understreker at hvorvidt man blir smittet og syk avhenger i stor grad av mottakeren selv. Små barn, eldre, kronisk syke og de med nedsatt immunforsvar er helt klart mest utsatt. Lungebetennelse smitter ved dråper eller sjeldnere ved at bakterier i blodbanen infiserer lungene. Dersom man er helt frisk, og er nøye med god hygiene etter å ha vært i kontakt med en syk person, er smitterisikoen for å få lungebetennelse stort sett lav. Mykoplasma- lungebetennelse skyldes en spesiell bakterie, Mycoplasma pneumoniae, og forekommer i mindre epidemier ca.


Den smitter ved at en syk hoster, og deretter får du bakterien ned i luftveiene når du trekker pusten. Det finnes et spesielt virus (RSV), som kan gi helt små barn en smittsom og alvorlig lungebetennelse. I de tilfellene med høy feber og klare tegn på lungebetennelse kan antibiotika forkorte sykdomsperioden og den smittsomme perioden.


Ved lungebetennelse og andre behandlingstrengende symptomer anbefales ifølge nasjonale retningslinjer antibiotikatypene erytromycin eller doksysyklin i 7-døgn, alternativt klaritromycin. Lungevevet vil si lungeblærene (alveolene), der den livsviktige transporten av oksygen fra luft til blod foregår. Når lungevevet blir betent, kan det bli tyngre å puste.


Bakteriell lungebetennelse kan herdes i løpet av en til to uker med hjelp av antibiotika. Bare tiden, hvile og drikke mye væske vil hjelpe en helbrede fra viral lungebetennelse. Viral og bakteriell lungebetennelse er ikke smittsomt , men de bakterielle eller virale infeksjoner som forårsaker lungebetennelse er. Er det noe jeg kan gjøre for å forhindre at jeg får lungebetennelse ? Hold deg varm og tørr, unngå å bli forkjølet. Skån luftveiene dine best mulig mot skadelige stoffer, særlig sigarettrøyk.


Hvis man er svekket og kaster opp, kan man risikere å puste inn mageinnhold som kan gi en kjemisk lungebetennelse. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske. Egenpleie ved lungebetennelse. Hvis du får lungebetennelse , skal du unngå fysiske anstrengelser og sørge for rikelig med hvile.


Anstrengelse øker pustehastigheten og hvis du har hoste vil den forverres. Hva er lungebetennelse ? Betennelse i lungene kan skyldes både bakterier og virus. Hoste og feber er typisk, og det kan også være smerter i brystet. Den typen er ikke smittsom. I mer sjeldne tilfeller skyldes den virus, og den typen kan smitte.


Fordi mange typer lungebetennelse er smittsomt , mange mennesker tror det er lett å fange fra en annen person. Sears, er lungebetennelse faktisk vanskelig å fange. Men organismene som forårsaker det er ofte svært smittsomt , slik som virussykdommer som forkjølelse og influensa.


Tilstanden kan være svært alvorlig, særlig hvis du er eldre eller har problemer med helsen. Tilhører du risikogruppen bør du vurdere å vaksinere deg. Akkurat nå er det mange som er smittet av Mycoplasma, og noen av disse får lungebetennelse. Les mer om hvilke symptomer som er vanlige, hvordan lungebetennelse behandles og hvorvidt den er farlig for barn eller voksne.


Sykdommen er mildere enn vanlig lungebetennelse , men kan være langtekkelig og vanskelig å bli kvitt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg