tirsdag 5. september 2017

Mild depresjon

Grader av depresjon. En depressiv episode ( depresjon ) kan komme i ulike grader, fra mild , til moderat, og til alvorlig. Dette betyr ikke at en mild depresjon er noe å spøke me den kan absolutt være mer enn tung nok for den som er rammet. Vanligvis er det ikke grunnlag for å starte medikamentell behandling ved milde depresjoner.


Hvis pasienten har hatt depresjon før og da har hatt effekt av antidepressiver eller strukturert samtalebehandling, kan det være aktuelt å starte med mer intensiv behandling. Jeg tror jeg lider av en mild depresjon.

Det er normalt å skille mellom mild , moderat og alvorlig depresjon. Forekomsten har vært økende de siste årene, særlig av de milde og lette depresjonene. Kvinner får oftere diagnosen enn menn, og det anslås at rundt en fjerdedel av alle kvinner vil få en depresjon som trenger behandling i løpet av livet, mot av alle menn.


Tilbakevendende (periodisk) depresjon : Personen rammes av tilbakevendende episoder med depresjon. Det mest alminnelige forløp når en person først har fått depresjon. Dystymi: Personen lider av en mild grad av depresjon , eller kronisk senket stemningsleie, som kan vare i flere år, eller en stor del av livet.


Pasientene hadde depresjon (major depression etter ICD-eller DSM-IV), hovedsakelig milde til moderate symptomer. Ekstrakter med johannesurt hadde bedre effekt enn placebo og likeverdig effekt med antidepressive legemidler som inngikk i studiene.

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp.


Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp. Når personen har enten mild eller moderat depressiv episode, kjenner personen bl.


Ved mild til moderat depresjon anbefales samtaleterapi som førstevalg, fremfor legemidler. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Kombinasjonsbehandling med begge deler fungerer best for de med alvorlig depresjon. Hvis man er i stand til å oppfylle forpliktelsene sine i arbeidslivet, ovenfor familien, samt andre sosiale aktiviteter, har man en mild form for depresjon. Hvis vedkommende har problemer med å komme seg ut av sengen om morgenen, og ikke lenger kan utføre sine forpliktelser både profesjonelt og privat, har man en moderat form for depresjon.


I Norge selges produktet Hypericum STADA reseptfritt for kortvarig behandling av mild nedstemthet (1). RELIS har tidligere publisert en artikkel vedrørende bruk av johannesurt mot mild depresjon (2) og det gis her en kort oppsummering samt oppdatert litteratur på området. Av johannesurt brukes blomstene og i mindre grad blader. Hvis disse følelsene varer i flere uker og symptomene er til stede store deler av dagen, kan det imidlertid være tegn på en depresjon.


Ved milde depresjoner fungerer man til en viss grad sosialt og på jobben, mens ved alvorlige depresjoner kan alt se mørkt ut og man kan ha store problemer med å få gjennomført daglige gjøremål. Bipolar affektiv lidelse, aktuell episode mild eller moderat depresjon Pasienten er for tiden deprimert, som i en depressiv episode av enten mild eller moderat alvorlighetsgrad (F3 eller F3), og har hatt minst én bekreftet hypoman, manisk eller blandet affektiv episode tidligere. Imidlerti denne følelsen av tristhet kan ikke akkurat kalles en depresjon , fordi mest sannsynlig den bort i en dag eller to.

Ubehandlet depresjon kan redusere livskvalitet og livslengde. Etter at jeg i det siste har sett noen endringer i min egen oppførsel og tankemåte, begynte jeg å sjekke litt rundt hvordan dette med depresjoner egentlig er. Jeg har en god stund nå hatt dårlig matlyst, ikke lyst til å gjøre noe som helst, kranglet mye med samboeren, og er rett og slett ege. Til enhver tid opplever til prosent av den voksne befolkningen å være deprimerte. Ut ifra styrken på plagene, deler fagfolk depresjon i tre kategorier – mild , moderat og alvorlig depresjon.


De fleste blir rammet i mild eller moderat grad. Hun understreker imidlertid at selvhjelp eller veiledet selvhjelp passer best for de med milde eller moderate depresjoner, siden det krever tiltak, energi og konsentrasjon å prøve å jobbe seg igjennom en depresjon. For de med en tyngre depresjon kan dette bli for krevende, og de bør oppsøke profesjonell hjelp som gir tettere oppfølging. På gruppenivå fant vi en stor effekt av veiledet internettbehandling for mild og moderat depresjon. Endringen på individnivå var også betydelig.


Andelen av deltakere med moderat depresjon gikk ned fra prosent før behandling til prosent etter behandling. Resultatene viser også nedgang av angstsymptomer. Vanlige symptomer er nedstemthet, irritabilitet, økt søvnbehov og manglende interesse for aktiviteter som barnet eller tenåringen vanligvis liker.


Det finnes mange gode behandlingsformer både mot angst og mot depresjon , som er virksomme. Derfor er det så trist at mange ikke oppsøker helsevesenet, sier han. Mot mild og moderat depresjon anbefales samtaleterapi. Det er ikke så mange fastleger som driver med dette, men dette er kjernekompetansen til psykologer.


Hun fant blant annet ut at disse pasientene har dobbel så høy sannsynlighet for å lide av angst eller depresjon enn dem som ikke har sykdommen. Angst og depresjon har sammenheng med symptomer på lungesykdommen, som pustevansker ved anstrengelse og nattlige luftveissymptomer, konstaterer stipendiaten i en pressemelding i anledning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg