mandag 11. september 2017

Pensjonsgivende inntekt

Pensjonsgivende inntekt danner grunnlaget for opptjening av alderspensjon. Vi henter pensjonstall fra alle stedene du har jobbet. Sjekk ditt pensjonstall nå! Her finner du råd og veiledning.


Langsiktig og lønnsom sparing.

Kom i gang med sparingen her! Denne blir justert hvert år per 1. G ganget med 12) teller ikke med i beregningen av pensjonspoeng. Ikkje all pensjonsgivande inntekt i folketrygda er pensjonsgivande inntekt i Statens pensjonskasse.


Definisjonen på pensjonsgivende inntekt følger av folketrygdloven § 3-15. Her er pensjon, føderå introduksjonsstøna supplerende støna overgangsstøna barnetillegg i tidsbegrenset uførestønad og lignende unntatt fra å være pensjonsgivende. Videre vises det til at pensjonsgivende inntekt er personinntekt etter skatteloven § 12-2.


Som pensjonsgivende inntekt regnes personinntekt etter skatteloven § 12-2.

Svalbard § 3-fjerde ledd b. All pensjonsgivende inntekt kan redusere AFP. Er du usikker på hva som regnes som pensjonsgivende inntekt kan du sjekke dette i skatteoppgjøret ditt eller på Skatteetaten. Ofte kan en ikke si sikkert hvor høy den framtidige arbeidsinntekten blir. Du trenger bare melde fra om endring i inntekt på mer enn 15. Renteinntekt av bankinnskudd er kapitalinntekt, og går ikke under personinntektsbegrepet.


Inntekt fra bedrifter som ikke er tilsluttet Fellesordningen for AFP. Trygdeytelser, pensjoner og lignende i ansiennitetsperioden. De skal likevel være forutsigbare. Variable tillegg skal bare rapporteres inn som pensjonsgivende dersom det er inngått en tariffavtale om dette.


Pensjonspoeng beregnes av inntekt på mer enn 1G ( Grunnbeløpet i folketrygden ). G benyttes for å beregne pensjonspoeng. De opptjente pensjonspoengene er grunnlaget for hva man vil få i tilleggspensjon blant annet som del av alderspensjon men også andre ytelser fra folketrygden. All inntekt fra første krone og opp til G er pensjonsgivende , og alle år med pensjonsgivende inntekt fra til år teller med. Alle er sikret en minsteytelse i form av en garantipensjon.


For mange arbeidstakere utgjør bonus og provisjonslønn en betydelig del av den totale lønnen de mottar fra arbeidsgiver. I hvilken grad det blir beregnet pensjon av slike inntekter, vil derfor kunne få stor betydning for den enkeltes pensjon.

Slik inntekt blir som regel også regnet som pensjonsgivende inntekt etter § 3-15. Derimot regnes ikke inntekt av bortforpaktning eller bortleie av fast eiendom eller av rettigheter til slik eiendom som pensjonsgivende inntekt , og slik inntekt skal heller ikke medregnes ved fastsetting av forventet arbeidsinntekt. Alminnelig inntekt er en nettoinntekt og skal beregnes av alle skattepliktige, både personer og selskaper. Alle typer skattepliktige inntekter, med fradrag for alle fradragsberettigede kostnader, omfattes. I ny ordning tas all opptjening opp til G med.


Departementet gir forskrifter om fastsetting av pensjonsgivende inntekt for året før det året da medlemmet får rett til en trygdeytelse. Departementet gir forskrifter om pensjonsgivende inntekt for medlemmer som ikke blir skattlagt av norske skattemyndigheter, og kan herunder fravike bestemmelsene i paragrafen her. Det kan gjøres unntak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg