torsdag 28. september 2017

Matportalen gravid

Har du spørsmål angående kosthold mens du er gravid , må du ta kontakt med helsestasjon, jordmor eller fastlege. Informasjon om sunn og trygg mat fra offentlige myndigheter. Mattilsynet i samarbeid med Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet, NIBIO, Havforskningsinstituttet, Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) og Statens strålevern. Gravide kan trygt spise honning.


Bruk fisk både som pålegg og middag. Fisk er spesielt sunt for gravide fordi fisk er rik på omega-fettsyrer, D-vitamin, selen og jod. Varier mellom mager og fet fisk.


Magre fisker er torsk, steinbit og sei. Fete fisker er makrell, laks og ørret. Enkelte typer fisk bør gravide ikke spise. Spekemat (fårepølse, salami, fenalår, morrpølse, parmaskinke, serranoskinke osv.) kan være problematisk for gravide både med tanke på bakterien Listeria og parasitten Toxoplasma.


Av den grunn har norske matmyndigheter valgt å holde seg til det enkle budskapet at gravide ikke bør spise spekemat, med mindre det er varmebehandlet godt. Melk og melkeprodukter Kvinner i fruktbar alder Beskytta nemningar Plantegifter Botulisme (Clostridium botulinum) Tilsetningsstoffer Medisinrestar Fiskefôr Blåskjellvarsel Bær Matvaretabellen Beredskap og mat Matsvinn Bacillus cereus Genmodifisert mat (GMO) Kjøkkenhygiene Parasitter Mat på reise utenlands Drikke Algegifter Zoonoser Alkohol. Kosthold for gravide. Du trenger mer mat enn ellers for at barnet skal vokse og utvikle seg, samtidig som dine behov dekkes.


Det økte energibehovet du får mens du ammer bør dekkes av næringsrik kost, og du bør unngå å slanke deg mens du ammer. Her finner du informasjon om graviditeten uke for uke, svangerskapskontrollene, vanlige plager og hva du bør passe på som gravid. Rask og trygg leveranse. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme.


Halsbrann og sure oppstøt er vanlig blant gravide. Når du er gravid trenger du et kosthold som er variert og som gir tilstrekkelig av næringsstoffer. Her får du noen råd du kan forsøke mot slike plager, og en oversikt over medisiner som er trygge å bruke ved graviditet.


Innholdet er fra Mattilsynet, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og fem. Matportalen handler om sunn og trygg mat og fysisk aktivitet. Målet til matportalen. Holt meg unna parmesan fordi den er upasteurisert, men ser på matportalen at gravide trygt kan spise parmesan. Glykyrrhizinsyre er et hormonforstyrrende stoff som finnes i lakrisplanten.


I Finland blir gravide rådet til ikke å spise lakris. Hun forklarer at du som gravid ikke skal spise for to, men gradvis øke med opptil to måltider i løpet av de tre trimestrene en graviditet består av. I tillegg poengterer hun at det ikke er veldig store forskjeller på hvordan du bør spise som gravid og ikke, men at det er små, enkle ting du skal forholde deg til og ikke få panikk for. Noen få matvarer kan inneholde mikroorganismer eller stoffer som kan være skadelig for fosteret, selv om de ikke er farlige for deg som voksen. Barnet er mer følsomt for disse stoffene i fosterstadiet enn det vil være noen gang senere i livet.


Mange forveksler også tegn på at det faktisk er menstruasjonen som kommer og ikke at man er gravid. Det er klart at har man et sterkt ønske om å bli gravid og hele tiden tror man er det, så tenker jeg at det er naturlig at man leter etter tegn. Mange gravide er engstelige for at maling, hårfarging, kjemikalier og legemidler kan skade fosteret.


Gå til tryggmammamedisin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg