tirsdag 11. oktober 2016

Mat ved amming

Mange opplever at de blir mer sultne når de ammer. Kroppen trenger nemlig mer energi og vitaminer for å produsere næringsrik melk. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Noen tror at ammende ikke kan spise mat som de ble anbefalt å unngå som gravide, for eksempel muggost og kjøtt som ikke er gjennomstekt.


Men du kan fint spise disse matvarene når du ammer.

Mat du bør unngå under amming Maten du ikke bør spise når du ammer Ifølge eksperter er det helt individuelt hva babyer tåler. Informasjonen på ammehjelpen. Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell.


Oppsøk helsestasjon, fastlege eller legevakt dersom du har medisinske spørsmål. Kontakt tryggmammamedisin. Personvernerklæring. Amming og tannhelse.

Det er ikke bevist at amming fører til hull i tennene, men morsmelk inneholder melkesukker, og når barnet har fått tenner, er det lurt å være nøye med tannpuss. Om nettene reduseres spyttproduksjonen som beskytter tennene. Derfor bør dere unngå å amme ofte eller gi melk på flaske om natten etter ettårsalder. Variert kosthold ved amming.


Klinisk ernæringsfysiolog i Oslo Kommune, Oddbjørg Stokkelan forklarer at for ammende kvinner prioriterer kroppen å produsere go kvalitetsrik morsmelk, og det tømmer mors lager for næringsstoffer dersom inntaket er utilstrekkelig. Mat og måltider for spedbarn. Ved å vente en tid før neste amming , vil mengden alkohol i blodet, og derved i morsmelken, reduseres. Et glass vin vil for eksempel gi en promille på 3–4.


Ved å spise meieriprodukter som melk, ost og yoghurt hver dag kan det økte behovet ved graviditet og amming dekkes. Gravide og ammende som daglig drikker glass lettmelk og brødskiver med gulost får i seg nok kalsium. Spiser du mindre enn dette bør tilskudd vurderes. Morsmelken er den beste maten et spedbarn kan få. Mat til babyen er førsteprioritet, men det er viktig å ikke glemme ditt eget kosthold.


Kostholdet ditt skal ikke være en ekstra stressfaktor i ammeperioden, men gi godt påfyll både til deg selv og til babyen. Her kommer kostholdstips til deg som ammer.

Kunnskapen om effekten av langtidsbruk av smertestillende legemidler ved amming er begrenset (1-3). Paracetamol Paracetamol er førstevalget ved behov for smertestillende hos ammende. Paracetamol har kort halveringstid og mengden barnet vil få i seg gjennom melken er mye mindre enn doser som vanligvis gis til spedbarn.


For å sikre at barnet får nok mat , bør du legge det ofte til brystet. De dråpene du har, er det viktig at barnet får. Ved hyppig amming vil barnets behov for næring bli. Hvilken mat og drikke kan du spise når du ammer, og hva med allergier. Les om mat , kaffe og allergier ved amming her.


Hyppig amming i starten bidrar nemlig til god melkeproduksjon også flere måneder senere. Nyfødte barn har ingen begrep om ti og det enkleste er å glemme klokken selv, og følge barnet. Ved å dele rom med barnet legges forholdene best mulig til rette for ammingen. Jeg har satt sammen en liten liste over vanlige besvær som kan oppstå i forbindelse med amming , samt råd om hva som kan gjøres. Små barn må ammes hyppig, for de har en liten magesekk som tømmer seg ofte.


Vonde bryst ved amming. Nokre kvinner får ulike utfordringar i samband med at mjølkeproduksjon startar eller ved amming. Såre brystknoppar skuldast nesten alltid at barnet har fått feil tak på brystknoppen. Mat som gir babyen vondt i magen? Har du også hørt at ammende mødre bør unngå kål, løk og erter fordi babyen kan få luftsmerter?


I utgangspunktet kan du spise dette med god samvittighet. Variasjon viktigere enn amming - Aftenposten 25. Du kan lese mer om amming i brosjyren Hvordan ammer du ditt barn fra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg