torsdag 13. oktober 2016

Gravid og vannkopper

Rask og trygg leveranse. Alle gravide som ikke har hatt vannkopper , og hvor dette også er bekreftet med blodprøve, bør vaksineres etter fødselen for å forebygge eventuell sykdom i senere svangerskap. Dersom en gravid kvinne blir smittet og får vannkopper like før eller like etter fødselen, kan barnet smittes.


Vannkopper hos nyfødte kan være farlig. En gravid kvinne som er immun mot vannkopper , overfører sine forsvarsstoffer til fosteret.

Dette fører til at fosteret er immunt ved fødselen i en viss periode. Alle kvinner blir immune når de har hatt vannkopper tidligere. Jeg er gravid i uke og lurer på om det er noen fare for at jeg får helvetesild siden jeg har vært i nærkontakt med barnet som har vannkopper.


Jeg hadde vannkopper når jeg var år. Det er jo samme viruset ikke sant? Gravid med vannkopper. Jordmor ved Jordmortjenesten i Tromsø Kommune, Helena Roos, sier at personer med svekket immunforsvar kan bli alvorlig syke av vannkopper , men at smitte under graviditet skjer svært sjelden i Norge.


Selv om hun i løpet av sine år som jordmor aldri har behandlet en gravid kvinne med vannkopper , skjer det innimellom.

Varicella ( vannkopper ) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae. Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett ( vannkopper ), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp. Hvis du er vaksinert mot vannkopper eller har hatt vannkopper tidligere, er det ingen grunn til bekymring dersom du er gravid og kommer i kontakt med noen som har vannkopper. I motsatt fall bør du ta kontakt med lege raskt dersom du har vært utsatt for vannkoppesmitte. En som har helvetesild smitter ikke andre med helvetesil men med vannkopper – dersom de ikke er immune mot vannkopper fra tidligere sykdom eller vaksine.


Når kan du gå tilbake igjen til barnehage og skole etter at du har hatt vannkopper ? Ved 30-årsalderen er prosent immune mot vannkopper , etter å ha hatt det som barn. Hos voksne, spesielt gravide - kan vannkopper være en alvorlig sykdom som krever sykehusinnleggelse og intensiv behandling. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme.


Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. De antivirale medisinene fungerer bedre jo tidligere de tas, så det er viktig å kontakte lege raskt hvis du har nedsatt immunforsvar. Det finnes også en vaksine mot vannkopper som kan vurderes til utsatte pasientgrupper, for eksempel hvis du planlegger en graviditet og ikke har hatt vannkopper tidligere.


Denne må tas før du blir gravid. Hvis en gravid blir utsatt for smitte og ikke vet om de har hatt vannkopper tidligere, bør testes for antistoffer mot varicellavirus. På denne nettsiden kan du finne informasjon og bilder av vannkopper.


Hensikten er å øke kunnskapsnivået hos foreldre og andre interesserte om vannkopper.

Ta raskt kontakt med lege hvis du ikke er vaksinert eller har hatt vannkopper. Et nyfødt barn hvis mor ikke har hatt vannkopper (må bekreftes med blodprøve), er i risikosonen for å få vannkopper om mor får utslett eller utbrudd av vannkopper like før fødselen, eller barnet blir utsatt for smitte innen én uke etter fødsel. I slike situasjoner anbefales det å gi ferdige antistoffer til barnet. Man sier du skal være litt forsiktig første ukene, men det er bare for sikkerhets skyld.


Problemer med å bli gravid og at infeksjonen kan spres til det ufødte barnet. Personer som har hatt vannkopper kan senere i livet utvikle helvetesild. Helvetesild er forårsaket av samme viruset, og etter man har hatt vannkopper blir viruset lagret latent i kroppen.


Viruset kan da reaktiveres og føre til et smertefullt utslett med blemmer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg