torsdag 6. oktober 2016

Stoffskifte høyt

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen.


Høyt stoffskifte skyldes for høy produksjon av hormoner i skjoldbruskkjertelen. Dette fører til at alle cellene i kroppen går på ”høygir”.

Behandlingen tar sikte mot å normalisere stoffskiftet, fjerne plagene og behandle sykdommen i skjoldbruskkjertelen. Likevel er høyt stoffskifte ikke en uvanlig tilstand – cirka tre prosent av den kvinnelige delen av befolkningen har den. Ved lavt stoffskifte går alt tregt, ved høyt stoffskifte går ting for fort, sier lege ved Balderklinikken, Lars Omdal til KK. Les også: Studie: Besteforeldre viktige for unges mentale helse.


Det fører til symptomer som nervøsitet, hjertebank, skjelvinger, varmefølelse med økt tendens til å svette, vekttap med økt appetitt, hyppigere avføring og vannlating, irritabilitet og søvnvansker. Hva er høyt stoffskifte? Det er en tilstand hvor skjoldkjertelen danner for mye av det ene eller begge stoffskiftehormonene tyroksin (T 4) og trijodtyronin (T 3).

Lavt stoffskifte gir en rekke symptomer som kommer snikende, og det er spesielt kvinner som rammes. Ved medikamentell behandling vil Neo-Mercazole redusere eller blokkere produksjonen av stoffskiftehormoner. Bestråling eller kirurgi ender i de fleste tilfeller med at skjoldkjertelen blir ødelagt, og produserer for lite hormon. Det betyr at man da får lavt stoffskifte , og må behandles for det.


Disse tilstandene skyldes at skjoldbruskkjertelen produserer enten for mye eller for lite hormon. For å avgjøre hvilken form for for høyt stoffskifte du har, vil det ofte være nødvendig med en eller flere billeddiagnostiske undersøkelser, thyreoideascintigrafi og ultralydundersøkelse. En vesentlig forskjell er at mens hypertyreose ( høyt stoffskifte ) som oftest kan la seg kurere i løpet av 1-år, krever hypotyreose (lavt stoffskifte ) livslang behandling. Hvordan behandles for høyt stoffskifte ? For høyt stoffskifte kan som regel både undersøkes og behandles uten at det er behov for innleggelse.


Behandling med thyroxin kan gi personer med lavt stoffskifte mye bedre livskvalitet. Ved denne sykdommen danner skjoldbruskkjertelen for mye stoffskiftehormon. Noen har for høyt eller for lavt stoffskifte. Symptomer på høyt stoffskifte kan du lese om her.


Blodprøvene for mennesker med lavt stoffskifte vil vise lav FT4. Når FTer lav må derfor TSH bli høy siden utskillelsen av det ikke hemmes av FTlenger. Dette er grunnen til at det må tas blodprøve av både TSH og FT4.

Mennesker med høyt stoffskifte har høy FT4. Denne overflødige hormonproduksjonen forårsaker et høyt stoffskifte i kroppen, som kan resultere i vektnedgang og tap av muskelmasse. Truende lavt stoffskifte. Subklinisk hypotyreose, eller truende lavt stoffskifte , kan være en annen utfordring.


Dersom TSH er høy kan det indikere lavt stoffskifte. Er TSH lav kan det indikere høyt stoffskifte. Men man må også se på andre prøver for å stille en endelig diagnose, og kun en lege kan gjøre det. En del leger doserer medisin enten for høyt eller lavt stoffskifte nesten utelukkende på verdien av TSH.


Hvis det er for lite tyreoideahormon i blodet, går de fleste kroppsfunksjoner tregere (lavt stoffskifte ). Det kan best beskrives som at kroppen går på lavgir. Blir det for mye tyreoideahormon i blodet, blir effekten motsatt ( høyt stoffskifte ), og kroppen går på høygir. T tyroksin, er det viktigste stoffskiftehormonet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg