fredag 21. oktober 2016

Vannkopper hos barn

Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. Sykdommen forekommer også hos voksne. Ved fylte år er prosent av befolkningen immune. Kan man ha vannkopper uten å være syk?


Vannkopper hos barn

Svar: Voksne kan ha feber, hodepine og sykdomsfølelse i et par dager før utslettet bryter ut, men dette er mer uvanlig hos barn og baby. De som får vannkopper først som voksne, blir vanligvis sykere enn barn. Noen barn med vannkopper får litt feber, og kan bli trøtte og irritable. Vannkopper er forårsaket av et smittsomt virus (Varicella-Zostervirus).


På denne nettsiden kan du finne informasjon og bilder av vannkopper. De fleste får vannkopper som barn og vanligvis bare én gang. Hensikten er å øke kunnskapsnivået hos foreldre og andre interesserte om vannkopper. Barn med alvorlige sykdommer bør vaksineres mot vannkopper , da det er en økt smitterisiko. Barna som er vaksinert kan likevel få en mild form for vannkopper , men risikoen for komplikasjoner vil være redusert.


Vannkopper hos barn

Vaksinen anbefales vanligvis ikke til bruk i Norge. Se hva du kan gjøre for babyen din. Man kan se for seg at personer som ikke har oppholdt seg i slike miljøer, da særlig i barnehage, vil ha mindre risiko for å bli smittet med vannkopper tidlig i livet – men dette har vi ingen tall på. Forløpet er normalt godartet. Dette er årsaken til at de aller fleste har gjennomgått infeksjonen i voksen alder.


Ofte blir mange barn smittet av vannkopper samtidig, enten på skolen eller i barnehagen, hvis ett barn først har fått vannkopper. Varicella ( vannkopper ) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae. Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett ( vannkopper ), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp. Spesielt utsatt er personer med svekket immunforsvar.


For friske personer er vannkopper en uskyldig sykdom, særlig hos barn er sykdommen mild og går over av seg selv. Likevel kan de få en mild form for vannkopper , men risikoen for komplikasjoner blir redusert ved vaksinasjon. Symptomer ved vannkopper. Feber og sykdomsfølelse er mest fremtredende hos voksne, barn er ofte lite påvirket. Barn med redusert immunforsvar kan imidlertid rammes i mer alvorlig grad.


En akutt, smittsom sykdom som som oftest forekommer hos barn. Inkubasjonstiden er 1–uker. En person smitter fra ca. Hos barn og voksne med nedsatt immunforsvar kan infeksjonen få et voldsomt forløp, endog med døden til følge. Dette kan sees hos personer som har medfødt mangel i immunforsvaret, eller som behandles med legemidler som gir nedsatt resistens, f. Lege bør kontaktes hvis barn under måneder eller voksne over år får vannkopper for første gang.


Vannkopper hos barn

Ved dårlig allmenntilstand (slapphet, sløvhet) eller ved feber over 38°C i 3-døgn eller mer. Ved kraftig hodepine, nakkestivhet, kvalme og oppkast. Viruset kan imidlertid smitte så lenge det kommer nye blemmer. Hovedsymptomet ved vannkopper er utslett. Det er god plass i Tårnet barnehage i Trondheim om dagen.


Kun fem barn var på plass da NRK kom på besøk torsdag. To av dem har akkurat kommet tilbake – etter å ha vært syke med vannkopper. Da påvirkes immunsystemet veldig mye.


Muligens kan man bli smittet på ny av vannkopper etter en slik behandling, sier Åkesson. Det medisinske oppslagsverket Uptodate. Tidligere trodde man at andregangs infeksjon med vannkopper , hos individer uten immunsvikt, var svært sjeldent.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg