fredag 14. oktober 2016

Cøliaki diett

Cøliaki diett

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Ketose er en naturlig tilstand i kroppen hvor den forbrenner hovedsakelig fett. Typiske symptomer på cøliaki kan være diaré, magesmerter, gassdannelse, veksthemming hos barn og anemi.


Cøliaki diett

Undersøkelser har vist at personer med diabetes har en økt risiko for å utvikle cøliaki. Blant personer med diabetes har også 5- cøliaki. Dersom du har cøliaki , må du følge en glutenfri diett resten av livet. Det betyr en diett uten kornvarer som inneholder hvete (og lignende korn som spelt, couscous, semule og bulgurhvete), bygg og rug.


Det å slutte med gluten er behandling for cøliaki , fortsetter han. Mange mener de reagerer på proteinet gluten, som finnes både i hvete, rug og bygg, selv om de ikke har sykdommen cøliaki. Under det åpne UiO-seminaret Krigen mot gluten neste uke skal Lundin fortelle om forskjellen mellom glutensensitivitet og cøliaki. Det er viktig å holde seg til en glutenfri diett.


Personer med cøliaki som fortsetter å spise gluten, har litt økt risiko for å få enkelte helseproblemer, deriblant beinskjørhet, en type tarmkreft og autoimmune sykdommer. Grunnstønad for cøliakere. Alle som har cøliaki (diagnose påvist ved tynntarmsbiopsi) kan få grunnstønad. Det behandlingsmessige gjennombrudd ved cøliaki kom like etter den annen verdenskrig, da nederlenderne Dicke og van de Kamer foreslo glutenfri diett som varig behandling.


Når det stoff som utløser sykdommen fjernes, heles tynntarmsslimhinnen fullstendig. Cøliaki behandles med livslang glutenfri kost. Diettbehandlet cøliaki må regnes som ufarlig tilstand med svært gode utsikter til å holde seg frisk.


Så lenge man holder streng diett , vil det ikke komme tilbakefall av sykdommen. Siden nivået på denne satsen ble satt for nesten år siden, har glutenfrie produkter blitt mer tilgjengelige og prisene har falt. Mange med cøliaki blir anbefalt å ta en multi-vitaminpille daglig, i tillegg til et tilskudd av kalsium og vitamin D. Dels fordi det kan være vanskelig å få alle de næringsstoffene du trenger på en glutenfri diett , og dels fordi det kan være vanskeligere å absorbere næringsstoffer hvis tarmen er skadet. Dietten må avhjelpe den aktuelle sykdommen. Diagnosen må være stilt av spesialist.


Flere sykdommer, som for eksempel cøliaki og cystisk fibrose, gir rett til grunnstønad etter fastsatte satser uten nærmere dokumentasjon av ekstrautgiftene. NCF har jobbet intenst og utrettelig med å forklare politikerne hvorfor kuttene i grunnstønaden er uforsvarlige og urimelige. Regjerings-partiene har dessverre ikke tatt våre innspill til følge. Mange settes på glutenfri diett , men uten å vite om de virkelig har cøliaki. For å få en sikker diagnose, er de nødt til å provosere tarmen med glutenholdig kost i flere måneder.


Cøliaki diett

Nå har forskere funnet en metode som kan gi svar etter tre dager på brød. Disse tilfredsstiller ikke kravene til cøliaki -diagnosen, men må følges opp og bl. En tilstand med klar gluten-intoleranse uten cøliaki kalles non- cøliaki glutenintoleranse. De må også skilles fra hveteallergikere.


Sannheten om cøliaki : Hvordan mat har endret seg de de siste tiårene. Opphopning av cøliaki i familier og høy konkordansrate hos eneggede tvillinger viser at genetiske faktorer spiller en rolle for sykdomsutviklingen. Det er de udiagnostiserte cøliakerne som er syke da de går på glutenholdig diett uten å vite at det er dette som er årsaken til plagene. Tallene på hvor mange som har cøliaki er usikre, men man antar at forekomsten er rundt i Norge. Hva er behandlingen ved cøliaki ? Ny rapport fra viser at rekordmange mottar grunnstønad fra NAV for cøliaki og glutenintoleranser, skriver VG.


Cøliaki diett

Har du ekstrautgifter i forbindelse med sykdom, skade eller medfødte feil og.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg