torsdag 6. oktober 2016

Luft i tarmen

Og skjønt det å slippe ut gass fra tarmen (flatus) vanligvis ikke er alvorlig, kan det oppleves svært flaut. Les om hyllebær og Ian F. Noen mennesker sliter med store gassproblemer som plager dem det meste av tiden. I noen situasjoner kan luft som du ikke kan slippe ut, forårsake intense, kortvarige magesmerter.


Luft i magen skyldes svelging av luft og at tarmbakteriene produserer gasser når næringsstoffer brytes ned.

Gjennomsnittlig produseres to deciliter gass i døgnet, men hos enkelte kan det bli opptil ti ganger mer. Luft i tarmen , følelse av å være oppblåst kan forårsakes av at tarmen holder på å gå tett. Magesmerter kan oppstå dersom en svulst blokkerer tarmpassasjen slik at avføring og luft får problemer med å passere. Ved forstoppelse eller hvis man selv hindrer kroppen å kvitte seg med luften, kan man få luftsmerter og knip eller en følelse av å være oppblåst i magen. Følelse av at tarmen ikke tømmes ordentlig.


Ta symptomene dine på alvor. Endringer som avføringsmønster som ikke normaliseres igjen etter cirka tre uker, bør sjekkes av lege, sier Opdalshei.

Det virker bare lokalt i tarmen med å trekke væske til denne, og dermed stimulere til aktivitet. Det du i så fall skal være oppmerksom på er at de første dagene pleier det å bli ekstra mye luft , og av og til en del magesmerter også. Dette skyldes at tarmen begynner å jobbe aktivt.


Dosen er - ml ganger daglig. Ved luft i maven kan du anvende et skumdæmpende middel, som indeholder simeticon (aktiveret dimetikon). Det findes som kapsler, der kan anvendes i en kort periode.


Lægemidlet virker ved at nedbryde den indespærrede luft i tarmen , som medfører oppustethed. Hva er årsaken til irritabel tykktarm? Man har lett etter en spesifikk forklaring innenfor mange områder av tarmens funksjon, bl. Unngå å svelge mye luft. Over halvparten av gass i tarmsystemet er luft som vi har svelget.


Resten skyldes bakterier i tarmen som bidrar til å fordøye maten og som produserer gass som et biprodukt. De første rådene handler derfor om hvordan du kan redusere sjansen for å svelge mye luft : Ikke røyk. Sitt ned når du spiser, og ta det rolig.


Derimot mistenker jeg at de har påvist fri luft i bukhulen. Det er et normalfunn i seg selv.

Det betyr hull i tarm eller magesekk. Det må som oftest alltid opereres. Om de mistenker en mekanisk ileus, tarmslyng må også det opereres, men kontrastunderslkelse kan enkelte ganger løsne.


Sitter svulsten lengere ned i tarmen er avføringssymptomer mer hyppig. Avgang av blod og slim er typisk. Smertene er nærmest kolikkaktige, men lindres når det er avgang av luft og avføring.


Dette kan være økt smertefull trang til avføring. Normalt finnes det alltid litt luft i tarmen fordi man svelger luft i forbindelse med måltider, inntar kullsyreholdige drikker og fordi tarmbakterier produserer gass ved nedbrytning av visse næringsstoffer. Luftplager kan ha mange årsaker. Forstoppelse kan medføre ekstra luft i magen. Luft i magen kan ha mange årsaker, men her har det kommet inn noen tips som kan hjelpe mot nettopp det.


Plages du med luft i magen? Her har vi fått sendt inn et tips som kan være til hjelp hvis du føler deg litt oppblåst. Du har overvekst av sopp i tarmen. Overvekst av sopp, som for eksempel candida, kan gi unormal produksjon av gass og dermed oppblåsthet. Sopp finnes naturlig i tarmen og er helt ufarlig, det er når det blir for mye av den at vi får et problem.


En antibiotikakur kan ta knekken på mange viktige bakterier og kan dermed svekke tarmfloraen din. Det kan godt hende at det ikke er søtstoffet du reagerer på. Når det gjelder sukkerfri tyggegummi, er det veldig lett å svelge masse luft mens du tygger.


Dermed vil det kanskje ikke hjelpe å skifte fra sukkerfri til sukret tyggegummi. Luft i magen er helt normalt og kommer av avfallsproduktet til bakterier som fordøyer maten i tarmen. Matvarer som gir ekstra luft i magen.


Enhver ting, der forårsager øget luft i tarmen , eller som er forbundet med forstoppelse eller diaré, kan føre til luftsmerter. Disse smerter opstår typisk, når luften ophober sig i tarmen , og du ikke er i stand til at slippe af med den. Luftsmerterne er ofte intense, men kortvarige.


Så snart luften er ude, ophører smerterne. Om du er plaget med mye luft i magen bør du sjekke om du har cøliaki. Intestinal gass kommer dels fra nedsvelget luft , dels fra bakterienes virksomhet i tarmen. Forskjellig mat gir store variasjoner i gassdannelsen. Sykdommer som laktasemangel, coeliaki, ulcus pepticum, achlorhydri, pankreasinsufficiens, galleveislidelser og bakteriell overvekst i tarmen kan føre til øket gassdannelse.


Salsa i tarmen - At løk og kål kan gi luftplager er noe alle mennesker merker, men en irritabel tarm reagerer mye kraftigere og kan også reagere på andre matvarer som grove kornprodukter, frukt, bær og melke- sukker. Også fiber kan skape rene salsatilstander hos den som plages av mye luft og oppblåsthet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg