torsdag 20. oktober 2016

Skjoldbruskkjertelen stoffskifte

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen.


Høyt stoffskifte skyldes for høy produksjon av hormoner i skjoldbruskkjertelen. Behandlingen tar sikte mot å normalisere stoffskiftet, fjerne plagene og behandle sykdommen i skjoldbruskkjertelen.

Ved denne tilstanden har ikke pasienten symptomer på lavt stoffskifte , men det kan tenkes at tilstanden er en forløper til lavt stoffskifte. Hvis en slik pasient etterhvert får symptomer, vil nok de fleste leger forsøke å behandle dette som ved lavt stoffskifte , men da er effekten av behandlingen mer usikker, sier Johannessen. En svært sjelden årsak til lavt stoffskifte er svikt i hypofysen sin produksjon av TSH. I tillegg er det noen få medisiner som har lavt stoffskifte som bivirkning. Gravide kvinner kan utvikle antistoffer mot skjoldbruskkjertelen sin og dette bør sjekkes ved symptomer på hypotyreose.


Lavt stoffskifte gir en rekke symptomer som kommer snikende, og det er spesielt kvinner som rammes. En vesentlig forskjell er at mens hypertyreose (høyt stoffskifte ) som oftest kan la seg kurere i løpet av 1-år, krever hypotyreose (lavt stoffskifte ) livslang behandling. Les mer på Apotek 1.

Stoffskifte er kroppens energibalanse (forbrenning, metabolisme), og er livsnødvendige, kjemiske reaksjoner som skjer i alle cellene våre i kroppen. Skjoldkjertelen regulerer kroppens stoffskifte. Den bestemmer hvor raskt kroppen forbrenner kalorier, hvor fort hjertet slår, og er ansvarlig for å opprettholde hormonbalansen. I voksen alder kan folk imidlertid lide av problemer med skjoldbruskkjertelen. Hvis skjoldbruskkjertelen produserer for mye For mye hormoner gjør at alt i kroppen akselererer og går på høygir.


Du blir nervøs, skjelver og sover dårlig. Denne tilstanden kalles hypertyreose, og kan behandles med radioaktiv jo eller man kan operere bort hele eller deler av. Senere kan tilstanden preges av for lave mengder tyroksin i blodet - lavt stoffskifte , hypotyreose. Det kan føre til uregelmessig menstruasjon, tendens til å fryse, heshet, treg mage, smerter i ledd og hevelse i huden. Hos andre er det ikke noe typisk mønster med høyt stoffskifte først og lavt stoffskifte senere.


Skjoldbruskkjertelen veier 20–gram og er rødbrun i fargen. Den er noe større hos kvinner enn menn, og blir større ved graviditet. Du kan vanligvis verken se eller kjenne skjoldbruskkjertelen utenpå halsen, fordi den er så liten og bløt. Her kan du lese mer utfyllende om lavt stoffskifte (hypotyreose). Kjertelen er blant annet av stor betydning når det gjelder vektendring.


Dersom skjoldbruskkjertelen ikke fungerer godt, må den undersøkes, og symptombildet bør sees i sammenheng med prøver som tas.

Jodmangel kan gi struma og lavt stoffskifte. Både operasjoner, stråling og enkelte legemidler kan skade skjoldbruskkjertelen. Noen ganger er det nødvendig med tester for å utelukke årsaker til sykdommen. Enkelte kvinner får lavt stoffskifte etter fødselen, men stoffskiftet vil vanligvis normalisere seg igjen etter en tid.


Sykdommer i skjoldbruskkjertelen kan deles i to hovedgrupper: de som innebærer en endring i hormonproduksjonen og hormonsekresjonen (hypertyreose og hypotyreose), og de som påvirker kjertelens form og størrelse (struma, skjoldbruskkjertelkreft). Vanligste årsak til høyt stoffskifte er Graves sykdom, en autoimmun tilstand der immunsystemet lager TRAS-antistoffer som overstimulerer skjoldbruskkjertelen til å lage for mye stoffskiftehormoner – Tog T3. Andre årsaker til høyt stoffskifte er såkalte varme knuter (adenomer, knutestruma). Sykdommen kan bli alvorlig dersom den ikke behandles. Den kan gi en rekke symptomer.


Dette hormonet heter thyroxin. Nyfødte testes for lavt stoffskifte i Norge. Noen tips til slutt når det gjelder skjoldbruskkjertelen. Prøv å unngå mat som er frityrstekt, panert eller ferdiglaget.


Det medisinske navnet er glandula thyreoidea. Kjertelens viktigste funksjon er å produsere thyroideahormonene tyroxin (jod er en nødvendig bestanddel av dette hormonet) og trijodotyronin, også kalt T4.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg